• Poslodavci dužni da zaštite radnike tokom ekstremno visokih temperatura

  Predstavnica Inspektorata za rad Maja Ilić izjavila je da su zbog visokih temperatura počeli pojačani inspekcijski nadzori, pre svega na gradilištima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poslodavci dužni da zaštite radnike tokom ekstremno visokih temperatura
  Foto: Pixabay

   

  Maja Ilić je rekla za RTS da treba obezbediti veće količine vode i češće menjati zaposlene na terenu, ali i informisati radnike o radu na ovako visokim temperaturama.

   

  Dodala je i da kada temperatura pređe 36 stepeni poslodavci treba da organzuju rad tako da od 11 do 16 sati radnici nisu izloženi direktnom suncu i da ne rade teške fizičke poslove.

   

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apelovalo je na poslodavce da za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, iznad 36°C, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizuju rad na otvorenom, u delatnosti građevinarstva, poljoprivrede, komunalnoj delatnosti, na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Agrorit zapošljava: Kompaniji potrebna tri automehaničara

   

  Ministarstvo podseća da su poslodavci dužni da obezbede zaposlenima rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

   

  „Ukoliko to ne učini, zakonom je propisana novčana kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 1,5 do dva miliona dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara, dok je za za preduzetnika propisana novčana kazna od 400.000 do 500.000 dinara“, upozorava Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Portal zrenjaninski.com na sesiji Reporters Shielda: Odbrana od SLAPP tužbi protiv novinara

   

  Zaposleni mogu da prijave inspekciji rada poslodavca koji nije preduzeo mere za njihov bezbedan i zdrav rad na otvorenom za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, a ova prijava može biti i anonimna.

   

  „Inspekcija rada će odmah obaviti inspekcijski nadzor, utvrdiće činjenično stanje i preduzeti odgovarajuće mere iz domena svoje nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin