• Na auto-putevima u Srbiji biće izgrađeno 16 „zelenih stanica“

  Ugovor o finansiranju izgradnje 16 „zelenih stanica“ na auto-putevima, koje će biti opremljene elektropunjačima, potpisan je juče u Vladi Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na auto-putevima u Srbiji biće izgrađeno 16 „zelenih stanica“
  Foto: Pixabay

   

  Ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije „Itech Corp“ i Boško Leković iz kompanije „Elcom Bgd“. Ovom događaju prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

   

  Vesić je istakao da je reč o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika elektropunjača.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Na spisku za rekonstrukciju i železničke stanice u Zrenjaninu i Melencima

   

  Ministar je ukazao na to da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile, napomenuvši da Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti na električni pogon.

   

  Prema njegovim rečima, naši putevi moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile kako bi bili konkurentni.

   

  Vesić je izneo podatak da se na putevima Srbije nalazi osam elektropunjača i da je u toku postavljanje još 16, kao i dodatnih sedam punjača na novim deonicama kao što su Moravski koridor i Ruma – Šabac.

   

  – To znači da ćemo ove godine imati 33 elektropunjača, uglavnom na naplatnim rampama – poručio je ministar i naglasio da će na planiranim zelenim oazama biti postavljeno između pet i 20 elektropunjača po svakoj oazi, a biće izgrađene i prodavnice i restorani, površine do 100 metara kvadratnih, što će omogućiti veći broj elektroautomobila na našim putevima.

   

  On je podsetio na to da će uskoro početi proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, kao i da Srbija daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila, čime stimuliše njihovo korišćenje.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Predložićemo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje, ali daćemo predlog i za nižu putarinu za takve automobile – istakao je on i dodao da su projekti koji se tiču električnih automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin