• Tužan kraj sportskog kolektiva: Kuglaški klub Kristal na korak do prinudne likvidacije

    Jedan od najstarijih i najtrofejnijih sportskih klubova u Zrenjaninu, Kuglaški klub Kristal, na korak je do prinudne likvidacije.   Nezapaženo je početkom leta prošla informacija da se ženska ekipa Kristala naredne sezone neće takmičiti u Super ligi Srbije, u kojoj je toliko puta bila u samom vrhu tabele. U šturoj informaciji, Kuglaški savez Vojvodine je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Tužan kraj sportskog kolektiva: Kuglaški klub Kristal na korak do prinudne likvidacije

    Jedan od najstarijih i najtrofejnijih sportskih klubova u Zrenjaninu, Kuglaški klub Kristal, na korak je do prinudne likvidacije.

     

    Nezapaženo je početkom leta prošla informacija da se ženska ekipa Kristala naredne sezone neće takmičiti u Super ligi Srbije, u kojoj je toliko puta bila u samom vrhu tabele. U šturoj informaciji, Kuglaški savez Vojvodine je saopštio da se Kristal povlači iz takmičenja, a da je mesto, posle doigravanja, popunila Slavija iz Kovačice. To je i klub u kom će svoju sportsku karijeru nastaviti jedina dva zrenjaninska licencirana kuglaška trenera i većina dece.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Majke šampiona: Osmesi na licima naših sinova su za nas najveće bogatstvo

     

    Aktivni igrači iskoristili su prelazni rok i takmičarsku karijeru nastavljaju ili u drugom zrenjaninskom klubu – Banatu, ili u Novom Sadu, Novom Bečeju i drugim gradovima i klubovima.

     

    Šta se dešava u klubu koji postoji 77 godina i čiji su takmičari Zrenjanincima priredili mnogo radosti svojim uspesima na domaćem i međunarodnom terenu? Klub se godinama bori sa finansijskom krizom, ali se to, do ove godine, nekako prevazilazio. Sada se našao u bezizlaznoj situaciji.

     

    „Poslednje dve godine je jako teško. Naime, klub ima zaposlenu spremačicu, koja je nakon gašenja nekadašnjeg Saveza organizacija fizičke kulture, umesto u Javnu ustanovu „Sportski objekti“ ili u Sportski savez grada Zrenjanina, prebačena u Kristal na radno mesto spremačice. Ona je i do tada radila u Kristalu ali je bila zaposlena u pomenutom savezu“, navode sagovornici portala zrenjaninski.com iz ovog kuglaškog kluba.

     

    Grad više nije imao sluha za probleme

     

    Kako se klub finansirao isključivo iz sredstava grada i članarine, a drugih prihoda nije bilo, novac koji je uplaćivan na račun nije bio dovoljan čak ni da se namiri plata zaposlenoj, a kamoli za takmičenja. Igrači su sami snosili troškove takmičenja i putovanja. Nakon pandemije koronavirusa, koja je sve dodatno otežala, situacija je eskalirala. Grad više nije imao sluha za ove probleme. U oktobru prošle godine je prekinuo finansiranje iz budžeta jer, po zakonu, može da finansira samo programe klubova, a ne i zaposlene.

     

    „Kako zaposlena nije primala platu, ili je primala sa velikim kašnjenjima, koji su zavisili od dinamike transfera od strane grada, tužila je klub za neisplaćne zarade. Njen advokat je još u toku ali i nakon sudskog procesa blokirao račun kluba, te grad nije mogao ni da izvrši transfere. U međuvremenu je, prošle godine u novembru, predsednik kluba podneo neopozivu ostavku i izbrisao se iz Agencije za privredne registre kao zastupnik. Time je i sekretaru kluba prestao mandat, jer je radio na osnovu ovlašćenja predsednika. Na sledećoj skupštini kluba nije bilo kandidata za novog predsednika, pošto niko nije hteo da se prihvati obaveze i tereta koji su ostali. Stoga se klub našao pred prinudnom likvidacijom“, objašnjavaju u Kristalu.

     

    Spremačica samo tražila svoja zakonska prava

     

    U klubu ne krive zaposlenu za situaciju u kojoj su se našli. Kako kažu, ona je samo tražila svoja zakonska prava.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Predsednik kluba je u penziji i nije imao snage ni volje da se bori sa vetrenjačama. Kako više nije bilo zakonskog predstavnika kluba, a nema ga ni danas, dalje se ne može. Sve ovo je splet nesrećnih okolnosti u kojima se klub našao i mi nismo uspeli da nađemo povoljno rešenje. Nažalost, jedan od najtrofejnijih klubova ovog grada se gasi, a niko ni sada nema sluha. Sve igračice su prešle u druge klubove, kao i većina igrača. Jedina dva licencirana trenera kuglanja koje grad ima nastavljaju svoju karijeru u Kovačici, zajedno sa većinom dece“, naglašavaju naši sagovornici.

     

    Istorija kuglanja u Zrenjaninu, inače, duga je više od 130 godina. U gradu je nekada postojalo između 20 i 30 kuglaških klubova. Kako sada stvari stoje, dugu istoriju vrlo popularnog i uspešnog sporta u narednom periodu baštiniće jedini preostali – Banat.

     

    Takmičarka Atletskog kluba Banat Una Jovanović nova prvakinja Vojvodine

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin