• Preminula nekadašnja državna reprezentativka i rekorderka u kuglanju Irena Kaločai

  U Zrenjaninu je, u 84. godini, preminula Irena Kaločai, istaknuta sportistkinja, nekadašnja državna reprezentativka i rekorderka u kuglanju, saopštio je njen matični klub, Kuglaški klub Kristal.   Irena Kaločai je u kuglanu Kristala došla još 1956. godine kao sedamnaestogodišnjakinja. Tada je počela da piše stranice istorije zrenjaninskog, ali i srpskog i jugoslovenskog kuglanja. Tri puta […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preminula nekadašnja državna reprezentativka i rekorderka u kuglanju Irena Kaločai

  U Zrenjaninu je, u 84. godini, preminula Irena Kaločai, istaknuta sportistkinja, nekadašnja državna reprezentativka i rekorderka u kuglanju, saopštio je njen matični klub, Kuglaški klub Kristal.

   

  Irena Kaločai je u kuglanu Kristala došla još 1956. godine kao sedamnaestogodišnjakinja. Tada je počela da piše stranice istorije zrenjaninskog, ali i srpskog i jugoslovenskog kuglanja. Tri puta je bila prvakinja Jugoslavije i osam puta Srbije. Kao članica reprezentacije, od 1959. do 1972. godine, učestvovala je na pet svetskih prvenstava, a 1960. i na Evropskom šampionatu. Za reprezentaciju je nastupila 30 puta.

   

  Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1970. godine, u paru sa Slovenkom Ludvig, za reprezentaciju Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju, a četiri godine ranije, na meču protiv Rumunije, postavila je jugoslovenski i nezvanični svetski rekord, pošto su se zvanični rekordi verifikovali samo na svetskim prvenstvima.

   

  Irena Kaločai je u dva mandata bila predsednica Kuglaškog saveza Jugoslavije, sudija, trener, sportski pedagog i veliki prijatelj KK Kristal do poslednjeg dana. Ženska ekipa Kristala je, njoj u čast, pet puta organizovala turnir „Irena Kaločai“, u periodu od 2015. do 2019. godine.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Bila je udata takođe za istaknutog sportskog radnika Tibora, dugogodišnjeg sekretara KK Kristal, trenera i selektora državne reprezentacije osamdesetih godina.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Sport