• Nemanja Đurić do sada učestvovao u blizu 400 trka i pretrčao oko 25.000 kilometara

    Po struci pravnik, angažovan u porodičnoj firmi, Nemanja Đurić je objedinio ljubav prema trčanju, zdravom načinu života i putovanjima, i već godinama učestvuje na brojnim trkačkim manifestacijama širom Evrope. Sugrađani ga znaju i kao organizatora Ulične trke Ečka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nemanja Đurić do sada učestvovao u blizu 400 trka i pretrčao oko 25.000 kilometara
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Nemanja Đurić je rođen 23. decembra 1994. u Zrenjaninu. Atletikom je počeo da se bavi 2016. Pre toga je 12 godina trenirao plivanje i vaterpolo, a jedno vreme i krosfit. Do pre tri godine je bio član Atletskog kluba Apatin, da bi zatim prešao u AS 023 iz Zrenjanina.

     

    – Toliko bar dugujem svom gradu. Želeo sam da ovaj klub ima svog predstavnika u seniorskoj konkurenciji – kaže na početku razgovora za portal zrenjaninski.com Nemanja Đurić.

     

    Govoreći o svojim počecima, Nemanja ističe da je u Americi, gde je bio na razmeni studenata, video kako se ljudi tamo redovno rekreiraju. To mu se veoma dopalo, pa je poželeo da se i sam nađe na raznim trkačkim stazama.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zaječarac u Petrovgradu: Bokser Vuk Tošić do sada imao tri meča i sva tri rešio u svoju korist

     

    Prva trka koju je istrčao bila je na deset kilometara. U pitanju je „Kros za dečji osmeh“, koji je održan u Kameničkom parku u Novom Sadu.

     

    – Dobio sam medalju i bio sam fasciniran. Čim sam došao kući zakucao sam je za zid i jedva čekao sledeću trku – napominje Nemanja.

     

    nemanja đurić
    Foto: Privatna arhiva

     

    Već posle mesec dana istrčao je svoj prvi polumaraton, opet u Novom Sadu, i od tada je krenula njegova trkačka karijera.

     

    – Godine 2018. sam za 11 nedelja istrčao 12 polumaratona. Rezultati su i dalje bili vrlo skromni, ali glavna želja mi je bila da obiđem što više gradova i država. Ispočetka su to bili gradovi u Srbiji, a prva trka izvan naše zemlje bila je u Banjaluci. Onda sam se zaputio u Hrvatsku, Crnu Goru, jer sam hteo da napravim turu po bivšim jugoslovenskim zemljama. I trčao sam u svim prestonicama nekadašnje Jugoslavije – priča naš sagovornik.

     

    Onda je krenuo dalje – ređali su se Rumunija, Mađarska, Austrija, Španija, Portugalija…

     

    – Puno lepih destinacija sam obišao. Tako sam spojio dve ljubavi – prema trčanju i turizmu – naglašava Nemanja Đurić i dodaje da će ove godine, između ostalog, trčati u Kopenhagenu, a cilj mu je da istrči i svoj prvi maraton, i to u Berlinu.

     

    nemanja đurić
    Foto: Privatna arhiva

     

    Prema njegovim rečima, posle pandemije koronavirusa odlučio je da se ozbiljnije posveti treninzima, nakon čega su krenuli da se nižu i jako dobri rezultati. Svih sedam puta je istrčao Zrenjaninski polumaraton. Na dosadašnja četiri Zrenjaninska maratona je učestvovao u štafetnoj trci sa svojom ekipom „Ulična trka Ečka“, koja je sva četiri puta bila pobednik.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kik-bokseri Internacionala pokidali u Lazarevcu: Bogdan, Maša i Zorana prvaci Srbije

     

    – Kao najbolje sportsko dostignuće izdvojio bih osvajanje trećeg mesta na sedmom Zrenjaninskom polumaratonu, kada sam se, kao najbrži Zrenjaninac, našao na pobedničkom postolju pored Đure Borbelja, višestrukog šampiona Srbije u raznim disciplinama, i Vjačeslava Sokolova, koji je bio u olimpijskom timu Rusije. Što se tiče ove godine, učestvovao sam na 10 ili 11 trka i osam ili devet puta sam bio na pobedničkom postolju – naglašava Nemanja Đurić, koji je u dosadašnjoj karijeri učestvovao u blizu 400 trka i pretrčao oko 25.000 kilometara.

     

    nemanja đurić
    Foto: Privatna arhiva

     

    Želeći da populariše ovaj sport među svojim sugrađanima, Nemanja je pre tri godine odlučio i da organizuje jednu trkačku manifestaciju – Uličnu trku Ečka.

     

    – Početkom 2021. javila mi se želja za organizacijom jedne sportske manifestacije. S obzirom na to da živim na kraju grada, prema Ečki, pomislio sam da bi bilo idealno u tom selu organizovati trke na pet i deset kilometara. Prethodno je na toj stazi održano Balkansko prvenstvo u brzom hodanju. Zahvalio bih se na podršci meštanima sela, Mesnoj zajednici Ečka, Gradu Zrenjaninu i Sportskom savezu grada Zrenjanina. Od prve godine su uz mene i pružaju mi nesebičnu podršku – ističe sagovornik portala zrenjaninski.com.

     

    Ulična trka Ečka svake godine se održava poslednje subote u oktobru i upisana je u kalendar Atletskog saveza Srbije. I iz godine u godinu je sve popularnija.

     

    Tako su se na prvoj manifestaciji na cilju našla 442 učesnika, što je izuzetno lepa brojka. U drugoj Uličnoj trci učestvovali su i Stenli Kipruto i Olivera Jevtić, koji su te godine i trijumfovali, a prošle godine je zabeležen rekordan broj trkača.

     

    nemanja đurić
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Osim Ulične trke Ečka, Nemanja je organizator i Zrenjaninske trkačke lige.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Poželeo sam da na neki način ujedinim zrenjaninske trkače i krajem prošle godine se rodila ideja o Zrenjaninskoj trkačkoj ligi, čije prvo kolo je održano 2. januara ove godine. Do sada smo se okupljali svake nedelje u 12 sati u Karađorđevom parku. Kako je počelo toplije vreme, termin smo prebacili za sredu od 19 časova. Veoma sam zadovoljan kako se sve odvija. Nikada nismo imali ispod 20 trkača na ovim treninzima, na kojima merimo vreme na pet kilometara – ističe Nemanja Đurić koji je, inače, ove godine i zvanično postao operativni trener atletike.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Veliko poštovanje za gospodina Nemanju! Svedok sam njegovih brojnih navedenih dostignuća. Žao mi je što ja ne mogu da ostvarim ni približno vredne rezultate poput njegovih, bez obzira koliko vredno treniram! Voleo bih da živim u Zrenjaninu, pa da mogu da dolazim redovno na sva kola „Zrenjaninske lige trčanja“! Sportski pozdrav iz Beograda!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport