• Naši osvajači olimpijskih medalja na velikom plakatu u dvorištu Doma borilačkih sportova

    U dvorištu Doma borilačkih sportova „Partizan“, na zidu susedne zgrade, postavljen je veliki plakat na kojem se nalaze osvajači olimpijskih medalja iz Zrenjanina.   Zahvaljujući vrhunskim rezultatima, postignutim u sportu poslednjih decenija, na ovom plakatu se našlo ukupno petnaest sportista. Među njima je i Palfi Bela, fudbaler Spartaka, Crvene zvezde i Partizana i bivši jugoslovenski […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Naši osvajači olimpijskih medalja na velikom plakatu u dvorištu Doma borilačkih sportova

    U dvorištu Doma borilačkih sportova „Partizan“, na zidu susedne zgrade, postavljen je veliki plakat na kojem se nalaze osvajači olimpijskih medalja iz Zrenjanina.

     

    Zahvaljujući vrhunskim rezultatima, postignutim u sportu poslednjih decenija, na ovom plakatu se našlo ukupno petnaest sportista. Među njima je i Palfi Bela, fudbaler Spartaka, Crvene zvezde i Partizana i bivši jugoslovenski reprezentativac. On je bio član ekipe koja je 1948. godine osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Unuk čuvenog olimpijskog šampiona Kodi Kavaja prvak Srbije u rvanju slobodnim stilom

     

    Još jedan fudbaler zadužio je zrenjaninski sport, a u pitanju je Milan Galić, nekadašnji igrač Proletera, Partizana, Standarda iz Liježa i Remsa. Galić je 1960. učestvovao na Letnjim olimpijskim igrama u Rimu, kada je jugoslovenska reprezentacija osvojila zlatnu medalju.

     

    Branislav Simić osvojio zlato u Tokiju

     

    Svoj rodni grad i državu svojevremeno je dostojno predstavljao i rvač Branislav Simić, koji je osvojio zlatnu medalju u Tokiju 1964. dok se četiri godine kasnije u Meksiko Sitiju okitio bronzom. Simić je jedanaest puta bio prvak Jugoslavije, a šest puta je sudio na Olimpijskim igrama u nizu, od Los Anđelesa (1984) do Atine (2004).

     

    Na prestižnom spisku zrenjaninskih osvajača olimpijskih medalja našao se i Zvonimir Zvonko Vujin, jedan od najboljih boksera lake kategorije u Jugoslaviji. Bio je reprezentativac i član Bokserskog kluba Banat, a osvojio je dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiko Sitiju i 1972. u Minhenu. Njemu u čast, sportska dvorana „Medison“ je u decembru 2021. godine preimenovana u Halu sportova „Zvonimir Zvonko Vujin“.

     

    Tu su i dvojica učesnika Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine – veslač Milorad Stanulov i rukometaš Jovica Elezović, član zlatne olimpijske generacije. Stanulov je te godine sa Zoranom Pančićem osvojio bronzu u dubl skulu, dok se 1980. u Moskvi okitio srebrom.

     

    osvajači olimpijskih medalja

     

    Dejan Bodiroga – najbolji igrač koji nikada nije igrao u NBA ligi

     

    Dvaput je boje državne zastave na najvećoj smotri sportista branio i rukometaš Momir Rnić, kog su stručnjaci svojevremeno proglasili za najboljeg odbrambenog igrača na svetu. Sa rukometnom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju u Los Anđelesu 1984. a bronzanu u Seulu četiri godine kasnije.

     

    Na plakatu posvećenom legendarnim olimpijcima svoje mesto našao je i Dejan Bodiroga, koga mnogi ljubitelji košarke smatraju najboljim igračem koji nikada nije igrao u NBA ligi. Sa reprezentacijom SR Jugoslavije Bodiroga je osvojio srebro na Olimpijskim igrama održanim 1996. u Atlanti.

     

    Iste godine našu zemlju predstavljala su i braća Vladimir i Nikola Grbić. Oni su sa odbojkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojili bronzu, da bi na narednim Olimpijskim igrama u Sidneju postali šampioni.

     

    Slobodan Nikić tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama

     

    Vaterpolista Slobodan Nikić je sa reprezentacijom tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama i sva tri puta je osvajao medalju. Na olimpijskom debiju 2004. u Atini osvojio je srebro. Zbog povrede ga nije bilo u Pekingu, ali se vratio u Londonu 2012. i osvojio bronzu. Na poslednjim Olimpijskim igrama i ujedno poslednjem takmičenju u karijeri, u Rio de Žaneiru 2016. osvojio je zlato. Pored zlatne medalje, Nikić je na tim Igrama uvršten u idealni tim.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Bogdan Mirčetić briljirao u Omladinskoj ligi, pa se priključio prvotimcima Partizana

     

    Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru nastupile su i najbolja srpska atletičarka Ivana Španović Vuleta i odbojkašica Jovana Brakočević. Vuleta je tada osvojila bronzanu medalju i postavila novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom, dok je Jovana Brakočević sa reprezentacijom zauzela drugo mesto.

     

    Na poslednjim Olimpijskim igrama, održanim 2020. u Tokiju, Zrenjanin je imao dvoje predstavnika. Rvač Proletera Zurab Datunašvili je osvojio bronzanu medalju za Srbiju u rvanju grčko-rimskim stilom do 87 kilograma. Bronzom se okitilia i odbojkašica Maja Ognjenović, koja je četiri godine ranije u Rio de Žaneiru osvojila i srebro.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport