• Karatista Aleksandar Jovanov posle osvajanja evropske bronze trči do Ostroga za bolesno dete

    Uzoran sportista i veliki humanitarac, tim rečima mogao bi da se opiše dvadesetjednogodišnji mladić Aleksandar Jovanov iz Taraša.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Karatista Aleksandar Jovanov posle osvajanja evropske bronze trči do Ostroga za bolesno dete
    Foto: Privatna arhiva

     

    Aleksandar Jovanov već 12 godina se bavi karateom i član je Karate kluba Juko Banat iz Zrenjanina. Zbog zadobijene povrede bio je prinuđen da napravi dvogodišnju takmičarsku pauzu, ali se nedavno vratio na tatami. I postigao je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

     

    Pre dve nedelje osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u karateu, održanom u mađarskom gradu Debrecinu. Nastupio je u kategoriji takmičara do 70 kilograma i ovo mu je prvo evropsko odličje u seniorskoj konkurenciji.

     

    Aleksandar Jovanov je široj javnosti postao poznat pre mesec i po dana kada je organizovao veliku humanitarnu akciju za pomoć teško obolelom osmogodišnjem dečaku Nikoli Mrdakoviću iz Kragujevca, kome su potrebna sredstva za lečenje u inostranstvu.

     

    Aleksandar je tada trčao od Taraša do Kragujevca i za pet dana, koliko je trajala akcija, prešao je oko 220 kilometara.

     

     

    Ljudi koji su pratili njegov humanitarni podvig uplaćivali su sredstva preko računa i slali SMS poruke, te na taj način simbolično otkupljivali pretrčane kilometre.

     

    – Akcija je odlično prošla i izazvala je ogromno interesovanje javnosti, pa smo za kratko vreme prikupili oko dva miliona dinara. Međutim, detetu je potrebno 400.000 dolara za lečenje u Americi, a do sada je sakupljeno ukupno oko 90.000 evra, tako da je potrebno još dosta novca. U razgovoru sa njegovom porodicom shvatio sam da bih mogao da ponovim akciju. Ovog puta, da bismo kompletirali priču, odlučio sam da trčim od Kragujevca do Ostroga. Put je dugačak blizu 400 kilometara i planiram da krenem 3. maja – izjavio je za portal zrenjaninski.com Aleksandar Jovanov.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Velika ekološka akcija Mlekoprodukta: Spasimo pčele, očistimo reke i volimo prirodu!

     

    On dodaje i da je rodbinski povezan sa obolelim dečakom Nikolom, što mu je dodatna motivacija da mu pomogne koliko god je to u njegovoj moći.

     

    – Karate klub čiji sam član, kao i trener Danko Đokić, od početka ove priče daju mi veliki vetar u leđa. Takođe, uz mene su i najbolji drugar Goran Ivanišević i brat Nikola Vico, koji učestvuju u organizaciji i realizaciji humanitarne akcije. Zainteresovani za naše aktivnosti mogu da nas prate preko YouTube kanala „Mladi u akciji“, a ovom prilikom bih i pozvao sve koji žele da pomognu u organizaciji trke, bilo da me prate u automobilu, ili na neki drugi način, da mi se jave – dodaje Aleksandar.

     

    aleksandar jovanov
    Foto: Privatna arhiva

     

    Po povratku sa Ostroga, ovaj mladić iz Taraša će se, zbog poslovnih obaveza, zaputiti u Hrvatsku, ali planira da nastavi da se bavi karateom i humanitarnim radom.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Treniraću karate, jer je to moja prva ljubav, a planiram da budem i sudija i trener. Ujedno, želja mi je da osnujem humanitarno udruženje i proširim celu ovu moju priču, kako bih pomogao i drugoj deci – poručuje sportista velikog srca Aleksandar Jovanov.

     

    U nastavku pogledajte kako možete da pomognete dečaku Nikoli Mrdakoviću.

     

    nikola mrdaković
    Foto: Budi human

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport