• Justin Cvetkov se od četvrte godine bavi plivanjem a sada obara evropske rekorde

    Od narednog meseca jedan od najboljih mladih plivača u Srbiji, Justin Cvetkov iz Zrenjanina, i zvanično će postati član Plivačkog kluba Novi Sad.   Šesnaestogodišnjak, koji je do sada branio boje zrenjaninskog Proletera, od početka godine se priprema za takmičenja u Novom Sadu, jer tamo ima bolje uslove za treniranje. Zbog toga je odlučio da se […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Justin Cvetkov se od četvrte godine bavi plivanjem a sada obara evropske rekorde

    Od narednog meseca jedan od najboljih mladih plivača u Srbiji, Justin Cvetkov iz Zrenjanina, i zvanično će postati član Plivačkog kluba Novi Sad.

     

    Šesnaestogodišnjak, koji je do sada branio boje zrenjaninskog Proletera, od početka godine se priprema za takmičenja u Novom Sadu, jer tamo ima bolje uslove za treniranje. Zbog toga je odlučio da se preseli u ovaj grad i u njemu nastavi i sportsku karijeru i školovanje.

     

    – Od januara radim sa trenerom Đorđem Agbabom, sa kojim sam uspostavio odličan odnos. U Novom Sadu imam na raspolaganju 50-metarski bazen, koji mi je apsolutno neophodan za treninge. Jednostavno, nisam hteo sebi da dozvolim da ne probam sve što je u mojoj moći da napredujem u karijeri – kaže za portal zrenjaninski.com Justin Cvetkov, sa kojim smo razgovarali u prijatnom ambijentu kafea „Izlog“, koji se nalazi u Hotelu „Vojvodina“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Igor Aranitović i Dušan Radenković: SAS je zaslužio da se nađe u elitnom društvu

     

    Justin se bavi plivanjem od svoje četvrte godine i prethodnih 12 godina bio je član Plivačkog kluba Proleter. Kako kaže, ovom sportu ga isprva nije ništa privuklo. Štaviše, kao četvrorogodišnjak je nevoljno išao na časove plivanja, ponekad i plačući.

     

    – Mama me je upisala u školu plivanja zato što sam imao astmu, pa se može reći da to i nije bio neki moj izbor, nego potreba. Vremenom se ispostavilo da sam jako dobar u tom sportu. Plivanje sam zavoleo kada sam prešao u veliki bazen i ušao u takmičarsku grupu. Zavoleo sam ga i zahvaljujući mom prvom treneru Dejanu Pejinoviću, koji je sada u Dubaiju. Njega izuzetno poštujem i sa njim baš volim da radim – iskren je Justin.

     

    justin cvetkov
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Dominacija u Mariboru

     

    U njegovoj dosadašnjoj karijeri bilo je dosta sjajnih rezultata i medalja. Ipak, izdvaja nedavni nastup na 17. Letnjem evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Mariboru, gde je pokazao dominaciju u disciplini 50m slobodnim stilom.

     

    U kvalifikacijama, Cvetkov je zauzeo čelnu poziciju sa vremenom 22.99, dok je u polufinalu osvojio prvo mesto sa vremenom 22.87. U finalnoj trci na 50m slobodnim stilom, naš sjajni mladi plivač je sa vremenom 22.69 oborio rekord EYOF-a i rekord Srbije za plivače do 17 godina i tako osvojio prvu zlatnu medalju za našu zemlju na ovom takmičenju. Zatim je osvojio i bronzu u muškoj štafeti 4×100 mešovitim stilom, u kojoj su, pored njega, bili i Strahinja Stančul, Nemanja Maksić i Luka Jovanović.

     

    – To je za mene treća medalja sa Evropskog olimpijskog festivala mladih, računajući i bronzu sa prethodnog EYOF-a. Takođe, bio sam prvi na ovogodišnjim Mediteranskim igrama mladih u trci na 50 metara kraul – ističe Justin Cvetkov, koji se trenutno takmiči u juniorskoj konkurenciji.

     

    justin cvetkov
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Sjajan i kao atletičar

     

    Zanimljivo je da se ovaj momak prethodnih godina uspešno bavio i atletikom, gde je postizao zapažene rezultate kao član Atletskog kluba AS023 iz Zrenjanina.

     

    – Atletiku sam počeo da treniram u trećem razredu osnovne škole. Nastavnica me je gledala na časovima fizičkog vaspitanja i procenila je da sam dobar za atletiku. Prvo sam trenirao skok u dalj, a posle sam prešao na trčanje. Sada sam to malo ostavio po strani, jer profesionalno ne možeš da treniraš dva sporta u isto vreme. To je nerealno i izuzetno teško. Posvetio sam se plivanju, sportu kojim se duže bavim, a i više volim da se takmičim u bazenu. Mnogo je dinamičnije i atmosfera na tribinama je bolja. Ne znam da li ću i dalje trenirati atletiku, još ću razmisliti. Možda izađem na neko takmičenje, ali sve to će biti više rekreativno – priča naš sagovornik.

     

    Na pitanje šta je to lepo što mu je plivanje donelo u životu, a čega je morao da se odrekne, Justin odgovara da je osećaj zadovoljstva nakon uspeha i ostvarenog rezultata koji zacrtaš sebi prosto neuporediv sa većinom stvari u životu.

     

    – Taj osećaj ispunjenosti nakon nenormalnog rada ne može rečima da se opiše. S druge strane, plivanje je jedan od najtežih sportova, pliva se i po pet – šest kilometara na treningu. To što sam promenio sredinu, otišao od kuće, porodice i svog društva, da bih imao bolje uslove za treniranje, smatram svojim najvećim odricanjem – objašnjava Justin.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ognjen Karlaš otišao u Poljsku: Prethodnu sezonu u Proleteru pamtiće do kraja života

     

    Za kraj – kaže da ima bliže i dalje ciljeve u životu. Od bližih, to su nastupi na evropskom i svetskom juniorskom prvenstvu naredne godine. A kada pređe među seniore, glavni ciljevi su mu zlato na Olimpijadi i rekord.

     

    – Siguran sam da ću otići na Olimpijske igre a videćemo šta će biti tamo – uz osmeh poručuje sjajni Justin Cvetkov.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport