• Zahvaljujući Branislavu Frencu čuvena Bečkerečka ćuprija se vratila u grad (Foto)

  Ajfelov most se vratio u Zrenjanin, s ponosom u glasu kaže Branislav Frenc, bivši radnik zrenjaninske livnice „Radijator“, koji penzionerske dane provodi sa suprugom Radoslavom u Gerontološkom centru.   Frenc je rođen 1953. godine i poreklom je iz Melenaca, gde je i završio osnovnu školu. Srednju školu je pohađao u Zrenjaninu i posle tri godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zahvaljujući Branislavu Frencu čuvena Bečkerečka ćuprija se vratila u grad (Foto)

  Ajfelov most se vratio u Zrenjanin, s ponosom u glasu kaže Branislav Frenc, bivši radnik zrenjaninske livnice „Radijator“, koji penzionerske dane provodi sa suprugom Radoslavom u Gerontološkom centru.

   

  Frenc je rođen 1953. godine i poreklom je iz Melenaca, gde je i završio osnovnu školu. Srednju školu je pohađao u Zrenjaninu i posle tri godine je postao kvalifikovani mašin-bravar, a nakon toga je u Beogradu položio za visoko-kvalifikovanog radnika. Za vreme školovanja, praksu je obavljao u fabrici „Radijator“, u kojoj se i zaposlio i proveo ceo radni vek.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Strahinja Spasojević pravi jedinstvene dečije igračke od drveta (Foto)

   

  Njegov hobi je, inače, izrada raznih figura i maketa od pleksiglasa, šperploče i drvofiksa. Ovim je aktivnije počeo da se bavi dok je bio u vojsci.

   

  – Armiju sam služio u podzemnom aerodromu kod Bihaća, gde su bili stacionirani avioni MIG-21. Pravili smo makete tih aviona od pleksiglasa, ali i Ajfelove kule, stone lampe, lustere… Kad sam se oženio, zaposlio i dobio sina, nije bilo puno slobodnog vremena za ovu zanimaciju. Međutim, kada sam otišao u penziju, ponovo sam se posvetio svom hobiju – priča za portal zrenjaninski.com Branislav Frenc.

   

  U međuvremenu je napravio maketu svoje porodične kuće, sa svim prostorijama i detaljima unutar nje, ali i sa kompletnim dvorištem, pomoćnim objektima, letnjikovcem… Izradio je i nekoliko većih zaprežnih kola. Jedna je sačuvao za sebe, druga poklonio najbližima.

   

  branislav frenc

   

  Ajfelov most nekadašnji simbol grada

   

  Poslednja tri meseca Branislav izrađuje nekadašnju Bečkerečku ćupriju, poznatu i kao Veliki most, za koji se veruje da ga je projektovao čuveni francuski konstruktor Gistav Ajfel, tvorac Ajfelovog tornja. Zrenjanin je bio prepoznatljiv po tom mostu, koji je opevan i u pesmi „Četir’ konja debela“. U međuvremenu je ostao bez njega, jer su tadašnje opštinske vlasti odlučile da ga 1969. godine iseku i prodaju u staro gvožđe, te oslobode mesto „modernom“ nasledniku od armiranog betona, današnjem Pešačkom mostu. Međutim, Branislav Frenc je odlučio da ga ponovo oživi.

   

  – Do sada sam napravio nekoliko maketa Ajfelove kule. Izradio sam jednostrani toranj, pa onda sa duplim stubom čiji vrh se okreće, a na čijoj kugli pišu imena mojih unuka. U jednom trenutku sam se zasitio ovog objekta i pomislio sam – čekaj, ja pravim Ajfelove kule, a mi smo imali Ajfelov most u Zrenjaninu. Ostalo je jako malo sačuvanih podataka o tom mostu, pa sam na osnovu nekih fotografija krenuo da izrađujem maketu – ističe Frenc.

   

  S ovim poslom, koji iziskuje puno ljubavi, posvećenosti i strpljenja, počeo je krajem novembra. Nakon tri meseca, privodi ga kraju. Ugradio je čak i svetla na mostu, a ostalo je da odradi još nekoliko detalja. Ispod ćuprije će „poteći“ i begejska voda, naravno njena imitacija od papira, akrilnih boja i lakova.

   

  – Jednom, kada sam išao u grad, prešao sam preko sadašnjeg Pešačkog mosta i koracima merio njegovu dužinu, jer dimenzije Ajfelovog mosta nisam nigde uspeo da nađem. Maketa mosta je, inače, razmere 1:45. I na maketi se podiže srednji deo mosta, ne sa strane, nego ka gore. Tako je funkcionisao i pravi most, da bi brodovi mogli da prođu ispod njega – objašnjava Frenc.

   

  branislav frenc

   

  Na ogradi čak 1.068 rupa

   

  O tome koliko je vodio računa o svakom detalju svedoči i podatak da samo na ogradi ima čak 1.068 otvora, odnosno rupa. I sve ih je Branislav ručno odradio.

   

  – Prvo sam nacrtao svaku posebno, pa bušilicom napravio rupice i onda kroz svaku od njih provlačio testericu da bi ih oblikovao. Nekada sam radio i po deset sati dnevno. Ujutru doručkujem, pa radim do ručka. Posle ručka, odmaram od jedan do tri, popijem kafu i do večere ponovo radim, pa posle večere u sobi odrađujem neke sitnije stvari. Ženi Radoslavi sam već dosadio, hoće da me izbaci iz sobe – kroz osmeh kazuje naš sagovornik.

   

  Prethodno je Branislav izradio i maketu čuvene Bošnjakove vetrenjače, jednog od simbola njegovog rodnog sela Melenaca. Napravio ju je prema sećanju, slikama i originalnom projektu, koji mu je nabavio sin Vladimir.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Ovo su jako lepe stvari, ali je potrebno naći im mesto u kući i redovno ih održavati, da se ne bi skupljala prašina. Voleo bih da makete mosta i vetrenjače poklonim Narodnom muzeju Zrenjanin, da i sugrađani mogu uživo da vide kako su izgledali nekadašnji simoboli naših krajeva. Ako me zdravlje posluži, sledeći bih napravio Mali most kod zgrade suda. Za njega postoji celokupna dokumentacija, što će mi znatno olakšati posao – napominje Frenc.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Svaka čast gospodinu Frencu na onome što stvara svojim hobijem.
   Hvala na youtube snimku iako je pretužan. Jedno je kad pričamo o tome, a drugo kad vidimo kako je teklo rušenje mosta. Kakav trud da se most uništi i ukloni. I!? Šta smo dobili time? Radili smo i radimo potpuno besmislene stvari. Zbogom pameti.

   1. Pa ovaj snimak je fenomenalan a i žalostan tako dobar most iseći to može da uradi samo bolestan mozak a čoveku savska čast za umetnički rad i vraćanje u dobra stara vremena

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana