• Vodimo vas u jedno bajkovito mesto: Raj na zemlji zaista postoji i zove se vrelo Bune

  Ako se zateknete u Mostaru, a ne posetite obližnje vrelo Bune, propustićete priliku da se i lično uverite da raj na zemlji zaista postoji. I to kakav raj! Ovo bajkovito mesto, kakvo se ne zaboravlja nikada u životu, mnogi s pravom nazivaju najlepšim delom Bosne i Hercegovine, iako je ova zemlja bogata brojnim prirodnim lepotama. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vodimo vas u jedno bajkovito mesto: Raj na zemlji zaista postoji i zove se vrelo Bune

  Ako se zateknete u Mostaru, a ne posetite obližnje vrelo Bune, propustićete priliku da se i lično uverite da raj na zemlji zaista postoji. I to kakav raj! Ovo bajkovito mesto, kakvo se ne zaboravlja nikada u životu, mnogi s pravom nazivaju najlepšim delom Bosne i Hercegovine, iako je ova zemlja bogata brojnim prirodnim lepotama.

   

  Čuveno vrelo reke Bune smešteno je na samo desetak kilometara od Mostara. Dolazak do njega je vrlo jednostavan. Vozeći se iz pravca Mostara ka Nevesinju uočićete znakove za Blagaj, a samim tim i za tekiju i vrelo Bune.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vodič kroz Alanju: Šta posetiti u turskom gradu na Mediteranu?

   

  Jedna od najčistijih reka u Evropi, Buna, duga je devet kilometara. Leva je pritoka Neretve u koju se uliva oko 15 kilometara nizvodno od Mostara. Nastaje od kraškog vrela Bunice, koje se nalazi ispod strmog krečnjačkog odseka prostora Rudine i od vrela ispod krečnjačkog odseka u Blagaju. Najjači je to kraški izvor na teritoriji Evrope, sa prosečnim godišnjim protokom vode između trideset i četrdeset kubnih metara u sekundi. Najviši vodostaji su u novembru, a najniži u julu i avgustu. Voda izvire iz pećine široke petnaestak metara.

   

  Pojedini meštani kažu da su ronioci pokušavali da istraže koliko je izvorište duboko, ali da su struje toliko jake da je za sada taj zadatak nemoguć. Ponegde se može pronaći podatak da su francuski ronioci utvrdili da je podzemni tok vrela Bune dug oko 200 metara.

   

  Voda je izuzetno hladna i čista i predstavlja stanište endemske vrste potočne pastrmke. Stoga i ne čudi što se na Buni nalaze mrestilište i uzgajališe pastrmke. Okolina je pogodna za poljoprivredu, naročito voće, povrće i vinovu lozu.

   

  vrelo bune

   

  Na samom vrelu nalazi se stara derviška tekija

   

  Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200 metara. Na samom vrelu, koje izbija iz duboke pećine, nalazi se stara derviška tekija koju još 1664. godine pominje putopisac Evlija Čelebija. Ne zna se tačno kada je nastala ali se zna da ju je izgradio Ačik paša, čiji se grob nalazi u samoj tekiji. U njoj se mogu videti i prostorije za derviše, kao i hamam sa prelepom tavanicom.

   

  Ova tekija, zajedno sa okolnom prirodom, čini jedinstvenu i neponovljivu celinu. Baš tu, na tom jedinstvenom mestu, spojili su se priroda i tekija da ostave bez reči svakoga ko ovo mesto poseti. Samo da osluškuje zvuk prirode, vode, izvora…

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Oko vrela se nalaze i restorani. Ako odlučite da pojedete nešto baš na ovom mestu, predlažemo da to bude pastrmka. Naime, temperatura Bune je idealna za uzgoj pastrmke, tako da skoro svi restorani imaju svoje ribnjake. Ne propustite ni čuvene bosanske slatkiše, poput urmašica, tufahija ili baklava, a podrazumeva se da uz njih popijete i onu pravu bosansku kafu iz fildžana. Naglasimo da su cene sasvim pristupačne.

   

  A na prilazu se nalazi i nekoliko suvenirnica u kojima možete da kupite nešto što će vas podsećati na ovo mesto koje se, budimo realni, može naći samo u Bosni i Hercegovini.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme