• Vešte Oljine ruke: Od testa napravila starinski kredenac (Foto)

  Vešte ruke Olivere Olje Dokić iz Banatskog Karađorđeva mogu od testa da naprave sve što njena mašta izmašta. Prvo mašta, onda ruke – baš tako teče kreativni proces u kom od glatkog testa, onog običnog od vode, brašna, ulja i soli, zahvaljujući Olji nastaju prava graditeljska remek dela.   Na manifestaciji „Karađorđevačka prela“, na kom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vešte Oljine ruke: Od testa napravila starinski kredenac (Foto)

  Vešte ruke Olivere Olje Dokić iz Banatskog Karađorđeva mogu od testa da naprave sve što njena mašta izmašta. Prvo mašta, onda ruke – baš tako teče kreativni proces u kom od glatkog testa, onog običnog od vode, brašna, ulja i soli, zahvaljujući Olji nastaju prava graditeljska remek dela.

   

  Na manifestaciji „Karađorđevačka prela“, na kom Udruženje žena „Vidovdan“ iz Banatskog Karađorđeva organizuje Etno sajam unikatnih rukotvorina, Olivera Dokić je od testa napravila starinski kredenac i, prema mišljenju svih koji su ga videli, prevazišla sebe.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vodimo vas u jedno bajkovito mesto: Raj na zemlji zaista postoji i zove se vrelo Bune

   

   

  Olja kaže da voli aktivnosti u udruženju, kao i da učestvuje na sajmovima, a najveće zadovoljstvo joj je da radi na svojim kreacijama od testa.

   

  – Počelo je tako što smo mi žene iz udruženja jedne godine za Uskrs htele da od testa napravimo korpicu. Bile su to muke žive. Kako god da pokušamo, konstrukcija nam se slomi. Onda to meni nije dalo mira, pa sam krenula sama. Ne ide, pa ne ide, ovako, onako, deblje testo, tanje, jednostavno puca kako god okreneš – priča Olivera Dokić za portal zrenjaninski.com.

   

  I kad je već skoro htela da odustane, sticajem okolnosti, shvatila je šta treba da radi.

   

  – Ostavila sam to što sam napravila, nepečeno, i otišla na posao. Kad sam se vratila, konstrukcija je stajala. Shvatila sam, ne treba da se peče nego da se suši. Posle je sve bilo lako – navodi Olja.

   

  kreacija od testa

   

  Najčešće radi noću

   

  Do sada je Olivera od testa napravila razne predmete – od bunara, šporeta smederevca, koke, do ovogodišnjeg kredenca.

   

  – Najčešće radim noću, kad se svi ukućani povuku na spavanje. Pustim muziku koju volim i krenem. Mašta radi sto na sat, ideje samo stižu. Uživam u samom procesu, od mešenja, do sušenja i bojenja. Nekad celu noć provedem sa testom, kad vidim da je pola četiri, brzo u krevet, jer ako me muž zatekne budnu, teško meni – uz osmeh nam priča Olja.

   

  Za jednu figuru od testa, kada bi radila neprekidno, bila bi joj potrebna dva dana. No, kako je i zaposlena, ima unučiće i redovne kućne obaveze, postupak traje duže.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Naš sajam je sredinom januara, a mene već u decembru hvata kreativna groznica. Smišljam šta ću, hvata me panika, a to sam sama sebi nametnula. Jer, sad već i publika očekuje nešto novo, veće i zanimljivije. Ali, kad smislim šta ću da napravim, sve ide lakše. Ove godine sam tako napravila starinski kredenac čije su dimenzije 30×50 centimetara i stvarno je oduševio sve koji su ga videli. A ja sam uživala dok sam ga pravila. U mom idealnom svetu pravim figure od testa i od toga živim srećno. U stvarnosti to nije tako, ali zaista mi ovo što radim donosi mnogo, mnogo zadovoljstva i sreće – kaže Olivera Dokić.

   

  kreacije od testa

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme