• Užar Damir Markov može da uplete i isplete sve što vam padne na pamet

  Zrenjaninac Damir Markov je užar i od prirodnih materijala, kao što je kudelja, ili od veštačkih, kojih je, nažalost, u poslednje vreme sve više, može da uplete i isplete sve što vam padne na pamet.   – Zavoleo sam užarstvo još kao mali, pored dede koji je imao užarsku radionicu. Za razliku od tog vremena, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Užar Damir Markov može da uplete i isplete sve što vam padne na pamet

  Zrenjaninac Damir Markov je užar i od prirodnih materijala, kao što je kudelja, ili od veštačkih, kojih je, nažalost, u poslednje vreme sve više, može da uplete i isplete sve što vam padne na pamet.

   

  – Zavoleo sam užarstvo još kao mali, pored dede koji je imao užarsku radionicu. Za razliku od tog vremena, kada deda nije dizao glavu od posla, danas je užarstvo zanat koji polako izumire. Jer, nekad je uže bilo potrebno u domaćinstvu za razne stvari, a pre svega za stoku – priča za portal zrenjaninski.com Damir Markov.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Advokat Dragi Jablanov imao priliku da nastupa sa Tomom Zdravkovićem

   

  Svako domaćinstvo je imalo konje, krave… Bili su potrebni pajvani, štranjke, kanapi… Konja skoro da i nema, veliki farmeri svoje krave više ne vezuju. Sve više ljudi se orijentiše na industrijsku užad.

   

  – Ipak, ja sam odlučio da se bavim ovim zanatom. Pravim i neke druge stvari, i tako nekako opstajem – govori Damir.

   

  Svoju robu Damir najviše prodaje na vašarima. Boli ga činjenica da se ručni rad najmanje ceni u Srbiji.

   

  – U inostranstvu bih užad mogao da prodam i nekoliko puta skuplje, ali je problem visoka poštarina. Slovenci su ludi za ručnim radom, ali da bih poslao jedno uže, poštarina bi me iznela nekoliko puta skuplje nego što košta moj proizvod – kaže Damir.

   

  damir markov

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme