• Učenica Nevena Miletić bavi se kaligrafijom: Veliki talenat za umetnost lepog pisanja

  Nevena Miletić je završila drugi razred Medicinske škole u Zrenjaninu, na smeru farmaceutski tehničar. Farmacija je nešto što će joj biti životni poziv, ali ona ima jednu posebnu ljubav i strast, a to je kaligrafija, odnosno umetnost lepog pisanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Učenica Nevena Miletić bavi se kaligrafijom: Veliki talenat za umetnost lepog pisanja
  Nevena Miletić i Maja Đukić (Foto: zrenjaninski.com)

   

  Nedavno je Nevena Miletić sa svojim kaligrafskim radom na temu Nikole Tesle učestvovala na velikom konkursu i tom prilikom je dobila sertifikat. 

   

  – Uvek sam volela da pišem, ali i da posebno ukrašavam slova. To je otkrila moja nastavnica istorije u osnovnoj školi i ona me je usmerila ka kaligrafiji, odnosno krasnopisu. Bavila sam se kaligrafijom u osnovnoj školi, a skoro zaboravila na nju kad sam krenula u srednju – priča za portal zrenjaninski.com Nevena Miletić.

   

  Sticajem srećnih okolnosti, veliki Nevenin talenat otkrila je profesorica srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi Maja Đukić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Novi napeti akcioni triler „Do zadnjeg daha“ premijerno u CineStaru

   

  – Radili smo na času epsku poeziju i bila je potrebna ilustracija, pa su Nevenini drugari rekli da ona lepo piše. I tako je počela naša saradnja – priča profesorica Maja Đukić.

   

  Napraviti jedan kaligrafski rad nije jednostavno ni lako.

   

  – Prvo se napravi podloga, odnosno pripremi papir. On se zatim boji kafom, za neke konkurse sme da se pali, za neke ne. Onda iscrtam slova, pa ih popunjavam. Kaligrafski se ispisuju citati. U osnovnoj školi to su kraći citati ili misli, a u srednjoj duži – objašnjava Nevena.

   

  Krasnopis je nekada bio obavezan predmet u školi. Danas je ruku zamenio kompjuter, te je očuvanje rukopisa i krasnopisa od posebne važnosti.

   

  – Trudim se da na časovima pišemo što više. Čak smo pisali imena učenika starom ćirlicom i glagoljicom, tek da đaci vide koliko je to lepo. Ipak, u srednjoj školi nema previše vremena za pisanje, pa je negovanje talenta kakav Nevena ima zaista važno – ističe profesorica Đukić.

   

  kaligrafija
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Za Nevenu je, osim lepog pisanja i posebnog ukrašavanja početnih slova, veoma važna i poruka koju nosi citat za koji se odluči.

   

  – Izaberemo rodoljubivi ili citat sa humanom porukom. Pre slanja rada na konkurs se dogovaramo, usaglašavamo mišljenja i na kraju to zaista bude lepo – navodi Maja Đukić.

   

  Nevena dodaje da za ispisivanje kaligrafskim rukopisom mora da bude i dobro raspoložena.

   

  – Preko nedelje sam u internatu i to nije atmosfera za rad. Pišem preko vikenda, kod kuće – naglašava naša mlada sagovornica.

   

  U kaligrafiji nema ispravljanja. Kad se pogreši, sve mora ispočetka. Nevena je sada već toliko verzirana, da joj se greške retko dešavaju. Kaže da će nastaviti da šalje radove na konkurse i pored sve više obaveza koje ima u školi.

   

  – Mene kaligrafsko pisanje opušta, smiruje, uživam o tome. Uvek ću naći vremena za ovu moju strast – objašnjava ona.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Profesorica Đukić dodaje da je jako srećna kada otkrije učenika kakav je Nevena.

   

  – Na konkursima uglavnom učestvuju osnovci. Srednjoškolaca ima tek deset odsto. Nemaju vremena, a i sve manje interesovanja pokazuju kako za pisanje tako i za čitanje. Na nastavnicima i profesorima je zato da kad dobiju ovakav talenat kakav Nevena ima, to razviju i podrže – zaključuje Maja Đukić.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin