• Top 5 prirodnih lepota u okolini Istočnog Sarajeva koje jednostavno morate da obiđete

  Grad Istočno Sarajevo je administrativni, univerzitetski, ekonomski, kulturni i sportski centar istočnog dela Republike Srpske. Čini ga šest opština: Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Istočni Stari Grad, Sokolac i Trnovo.   Istočno Sarajevo obiluje prirodnim lepotama koje privlače posetioce, ne samo iz regiona, nego i iz celog sveta.   Mnogi turisti, prilikom dolaska u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Top 5 prirodnih lepota u okolini Istočnog Sarajeva koje jednostavno morate da obiđete

  Grad Istočno Sarajevo je administrativni, univerzitetski, ekonomski, kulturni i sportski centar istočnog dela Republike Srpske. Čini ga šest opština: Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Istočni Stari Grad, Sokolac i Trnovo.

   

  Istočno Sarajevo obiluje prirodnim lepotama koje privlače posetioce, ne samo iz regiona, nego i iz celog sveta.

   

  Mnogi turisti, prilikom dolaska u ovaj deo Bosne i Hercegovine, odlučuju se za privatni smeštaj, kao najpovoljniju opciju. Ponuda smeštaja je zaista odlična, a upravo Istočno Sarajevo je savršena polazna tačka za istraživanje okoline.

   

  Portal zrenjaninski.com će vam u ovom tekstu predstaviti top 5 prirodnih lepota u okolini Istočnog Sarajeva koje jednostavno morate da obiđete.

   

   

  Jahorina

   

  Jahorina predstavlja nezaobilaznu destinaciju na mapi ljubitelja snega i zimskih sportova iz celog sveta, pa je tako u toku zimske sezone poseti i do 600.000 skijaša. Osim lokalnih, najveći broj posetitelja dolazi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. Jahorina je planina za sve generacije, ali se mahom smatra idealnim mestom za zimski odmor porodica.

   

  Sa najvećim vrhom Ogorjelica, smeštenim na 1.916 metara nadmorske visine, ova moćna planina dinarskog planinskog masiva, nalazi se na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime. Takva klima pogoduje velikim količinama snežnih padavina, zbog čega prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini doseže 145, a visina snežnog pokrivača čak pet metara.

   

   

  Crvene Stijene

   

  Planinarski dom „Crvene Stijene“ nalazi se na Romaniji. Do doma se dolazi putem koji se odvaja na Ravnoj Romaniji od regionalnog puta Sokolac – Sarajevo. Nakon 4,5 kilometra asfaltnog puta stiže se do planinarskog doma.

   

  Od planinarskog doma vode uređene planinarske staze. Za 20 minuta hoda stiže se na najatraktivniji vidikovac na Romaniji – Crvene Stijene. Do najvišeg vrha Romanije, Velikog Lupoglava, na 1.652 metra nadomorske visine, stiže se za tri sata hoda.

   

   

  Treskavica

   

  Ako volite čist planinski vazduh, zelene planinske proplanke, šetnju kroz šumu, planinska jezera sa kristalno čistom vodom i nedirnutu okolinu, planinu Treskavicu nikako ne smete da zaobiđete. Treskavica je krška visoravan, između planina Visočice, Bjelašnice, Jahorine i Lelije.

   

  Jedna je od najlepših planina u ovoj državi. Taj epitet je zaslužila, pre svega, zahvaljujući brojnim jezerima na čijim se površinama umnožava lepota vrhova koji ih nadvisuju. Na planini se nalazi šest značajnih jezera: Bijelo, Crno, Platno, Veliko, Suvo i Jezero pod Čardakom.

   

  trebević

   

  Trebević

   

  Nemoguće je iz Istočnog Sarajeva ne primetiti planinu Trebević, na čijem se vrhu nalazi prepoznatljivi TV toranj. Trebević je poznat i kao „pluća Sarajeva“.

   

  Sa dovoljno parking mesta, uređenim izletničkim prostorom i nekoliko restorana, Brus je idealna početna i završna tačka na putu istraživanja Trebevića. Odavde možete da krenete na dvosatni uspon do vrha Trebevića (1.629 m) dobro označenom stazom kroz šume smrče i bora i usput uživati u pogledu na Romaniju i Bukovik.

   

  Na vrhu će vas dočekati prekrasan pogled na Sarajevo, manje gradove i sela u blizini i očaravajuće planinske vence. Istražite ovo divno područje, koje je istovremeno dovoljno blizu i dovoljno daleko od sarajevske vreve.

   

  tvrdimići

   

  Tvrdimići

   

  Na visini od 1.000 do 1.300 metara nadmorske visine smešten je sportsko-rekreativni kompleks „Tvrdimići“. Na severnoj strani, prema Trebeviću, izvire potok Sušica, a jugozapadnom stranom protiče Kasindolska reka, koja izvire u podnožju Jahorine.

   

  Ovaj sportsko-rekreativni centar poslednjih nekoliko godina postao je prava oaza mira za građane Istočnog Sarajeva, koji joj se iznova rado vraćaju u zimskim mesecima, kako bi pobegli od gradske magle i smoga, ali i leti, kako bi se odmorili od vreline gradskog asfalta i pronašli malo hladovine, na čistom vazduhu i u netaknutoj prirodi.

   

  Biciklizam, planinarenje, sportske aktivnosti, sakupljanje lekovitog bilja, samo su neke od mogućnosti koje ovaj turistički lokalitet nudi.

   

  Zato, iznajmite stan na dan i pravac u Istočno Sarajevo, u istraživanje prirodnih lepota i nove avanture koje će zauvek ostati urezane u vašem sećanju.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Prelepo, ovo vredi posetiti definitivno. Ravnica je divna, ali planine imaju svoju posebnu čar!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme