• Tikve nategače i sudovnjače Ljubica pretvara u prelepe guske i zeke (Foto)

  Nekada su tikve nategače i sudovnjače služile da se iz kante zahvati voda, a iz bureta vino. Sada za to služe druge stvari, a nategače i sudovnjače postale su prava retkost.   Vešte ruke naše sugrađanke Ljubice oživele su ove stare sorte i tikve pretvorile ne u kočije nego u guske i zeke, predivne poklone […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tikve nategače i sudovnjače Ljubica pretvara u prelepe guske i zeke (Foto)

  Nekada su tikve nategače i sudovnjače služile da se iz kante zahvati voda, a iz bureta vino. Sada za to služe druge stvari, a nategače i sudovnjače postale su prava retkost.

   

  Vešte ruke naše sugrađanke Ljubice oživele su ove stare sorte i tikve pretvorile ne u kočije nego u guske i zeke, predivne poklone za Uskrs.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kako ispuniti dečije želje i biti dobar roditelj

   

  – Inače volim da radim rukama i mislim da sam vešta u tome. Pravim ukrasne venčiće, gipsane figurice, a onda mi je palo na pamet da napravim nešto od tikve, i to od ovih vrsta koje polako izumiru – priča Ljubica za portal zrenjaninski.com.

   

  Tikve Ljubica sama seje. Seje ove dve vrste, jer su zgodne za rad.

   

  – Kada tikva sazri, mora da ostane na lozi dok joj se peteljka potpuno ne osuši, odnosno dok ne pukne pod prstima. Tek ih tada berem. Ostavim ih još da stoje i kad mi treba, od tikve pravim figure. Kad se dobro osuši, tikva može da stoji godinama – objašnjava Ljubica.

   

  tikve figure

   

  Pusti mašti na volju

   

  Kad dođe vreme za posao, ona izdubi sredinu tikve i onda pusti mašti na volju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sjajan recept za Uskrs, po Dijamant recepturi!

   

  – Ove tikve dobro primaju boju, pa mogu lako da se ofarbaju. Ostalo je stvarno momentalna inspiracija. Sad sam, eto, smislila mama gusku sa modernim šeširom i slatke zečeve i zečice. Jaja su, naravno, dobila svoje mesto u tim figurama, jer ide Uskrs. Figura od tikve može da stoji neograničeno dugo. Vidim da se ljudima sviđa to što radim. Zastanu, pogledaju i nasmeju se. Neko i kupi. Imam mnogo pregleda i na Fejsbuku. Uživam dok pravim ove vesele figure, a volim što se sviđaju i drugima – ističe Ljubica.

   

  tikve figure

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme