• Svetsko prvenstvo u seči trske

    BELO BLATO – Pobednički par na ovogodišnjem, trećem po redu, Svetskom prvenstvu u ručnom sečenju trske, održanom minule subote u Belom Blatu, činili su Jano Markuš i Rajo Dadić. Drugoplasirani su bili Đurko Kalapiš i Robert Lenart, dok su treće mesto srpovima izborili Mišo Havran i Mišo Vrška. U takmičarskom delu bilo je prijavljeno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čuvaju tradiciju od zaborava
  Čuvaju tradiciju od zaborava

   

  BELO BLATO – Pobednički par na ovogodišnjem, trećem po redu, Svetskom prvenstvu u ručnom sečenju trske, održanom minule subote u Belom Blatu, činili su Jano Markuš i Rajo Dadić. Drugoplasirani su bili Đurko Kalapiš i Robert Lenart, dok su treće mesto srpovima izborili Mišo Havran i Mišo Vrška.

  U takmičarskom delu bilo je prijavljeno jedanaest ekipa, a stručni žiri je ocenjivao sve elemente u njihovom radu, počevši od stava pri seči i urednosti posečene površine, preko kompaktnosti snoplja i načina njihovog odlaganja, do izgleda složene kupe i vizuelnog utiska postavljene trpeze, odnosno tradicionalnog radničkog doručka. Upravo zbog tih složenih elemenata i nije bilo lako žirirati i oceniti takmičarske ekipe. Ipak, kako su rekli članovi žirija, odlučivale su nijanse, te je bodovna razlika između prvoplasirane i trećeplasirane ekipe bila svega nekoliko poena.

  Među učesnicima prvenstva, inače, bila je i Nataša Fazekaš iz Bečeja, jedina ženska takmičarka koja se potpuno ravnopravno, sa svojim suprugom, uključila u ovo nadmetanje. Nakon proglašenja pobednika, u sali Doma kulture održano je tradicionalno poselo, uz dobar riblji paprikaš i pečenje.

  U Belom Blatu, nadomak Zrenjanina, trskarstvo je jedno od najstarijih zanimanja. Upravo zbog te tradicije, ali i namere da ovaj zanat opstane, seosko Udruženje trskara već treću godinu zaredom organizuje ovu manifestaciju.

  -Kod nas u selu ima bar 150 ljudi koji se bave sečom trske, a u posao su aktivno uključene i žene – veli predsednik udruženja Janoš Sabo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme