• Svadbu, kao jedan od najlepših događaja u svakoj zajednici, prate brojni običaji

  Kako izgledaju svadbeni običaji Srba, Mađara, Rumuna i Slovaka prikazano je juče u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru drugog festivala nematerijalnog kulturnog nasleđa pod nazivom „Banatski dani teku“. Autorka ovog projekta je Rajka Grubić, muzejska savetnica – etnološkinja zrenjaninkog muzeja.   Srpske svadbene običaje predstavili su članovi Kulturno-umetničkog društva „Uroš Predić“ iz Orlovata, mađarske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svadbu, kao jedan od najlepših događaja u svakoj zajednici, prate brojni običaji

  Kako izgledaju svadbeni običaji Srba, Mađara, Rumuna i Slovaka prikazano je juče u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru drugog festivala nematerijalnog kulturnog nasleđa pod nazivom „Banatski dani teku“. Autorka ovog projekta je Rajka Grubić, muzejska savetnica – etnološkinja zrenjaninkog muzeja.

   

  Srpske svadbene običaje predstavili su članovi Kulturno-umetničkog društva „Uroš Predić“ iz Orlovata, mađarske KUD „Petefi Šandor“ iz Mužlje, slovačke članovi Kulturno-prosvetnog društva „Jednota“ iz Gložana, a rumunske Udruženje za umetnost i kulturu Rumuna „Vikentije Petrović Bakaluc“ iz Torka.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Priča o Zrenjaninki koja je pisala Fidelu Kastru privukla pažnju i ambasadora Kube

   

  Svadba zauzima najznačajnije mesto u običajima životnog ciklusa, a sam svadbeni ritual čine najsloženiji obredi tradicionalne kulture. Ona predstavlјa splet obredno-magijskih rituala, prožetih folklornim sadržajem, sa utvrđenim redosledom, načinom ponašanja učesnika, ustalјenim izrekama, pesmama i gozbom.

   

  Svadbu, kao jedan od najznačajnih i najlepših događaja u svakoj zajednici, prate brojni običaji. Oni su vrlo slični kod svih naroda koji žive u Banatu.

   

  Svadbeni običaji imaju utvrđeni red i mogu se podeliti na tri velika dela. Prvi su predsvadbeni običaji pa sledi svadba odnosno venčanje i onda običaji nakon svadbe.

   

   

  Svadbe nekad trajale najmanje dva dana

   

  Svadbe su nekad trajale najmanje dva dana, a kod bogatijih domaćina i po nekoliko dana.

   

  Kod predsvadbenih običaja najvažniji su prosidba sa obaveznim provodadžijama, prstenovanje, jabuka, pozivanje svatova ili buklija. Kod nekih naroda, obavezno je bilo i gledanje kuće buduće neveste.

   

  Nevesta bira haljinu koju obavezno plaća svekar, a mlada u kuću donosi štafir. Pre svadbe obavezno je momačko veče. Okupljale su se i devojke, na devojačko veče, koje se nekad zvalo vrata ili „na vrata“.

   

  Svadba je prepuna magijsko-religijskih elemenata. Njihov cilj je da zaštite buduće mladence, pre svega nevestu.

   

  Tako se nevesti pokriva glava, da je ne prepoznaju demoni i zle sile, a kod nekih naroda postoji i lažna mlada – neko od svatova koga preobuku u nevestu. Puca se iz oružja da se sile oteraju, u crkvu i do kuće nikad se nije išlo istim putem, a da se mlada zaštiti od nečistih sila, pred nju se prostiralo platno a ona se unosila u kuću preko praga.

   

  Svadbeni ritual sadrži brojne običaje kojima je cilj da budućem mladom paru donesu sreću, slogu, bogatstvo i plodnost.

   

   

  Kumovska čast

   

  Mladoj u ruke daju muško dete, a svekrva mladence posipa pirinčom, šećerom ili žitom. Mlada žito u situ baca na krov. Kad u kuću uđe, u ruke joj se daju kecelja i varjača.

   

  Najvažniji u svatovima su nevesta, mladoženja, svekrva, a tu su i kum, stari svat i dever. Ništa manje nisu važni ni svekar, zaova, čauš, reduša i obavezni svirci.

   

  Među najvažnijim običajima su i praćenje kuma koji, ako je posebno zahtevan, traži da ga mlađi svatovi prate do kuće dok on hoda na hoklicama a može, ako ogladni, i da traži da usput ruča.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Tu je i običaj pod nazivom rakija, kumovska čast ili redušin dan. Na rakiju se ide dan nakon svadbe, a pozvani su kum, dever i stariji članovi porodice koji nisu bili na svadbi. Dešavalo se da na rakiji bude veselije nego na samoj svadbi, jer je najvažniji posao uspešno završen pa su svi srećni i veseli.

   

  Važni su na svadbi i pogačari, mladini rođaci. Pogačari nekada nisu bili na svadbi, nego su na veselje dolazili dan kasnije.

   

  CineStar Zrenjanin predstavlja: Veliko finale ljubavnog serijala koji je očarao milione!

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme