• Strahinja Spasojević pravi jedinstvene dečije igračke od drveta (Foto)

  Strahinja Spasojević može da napravi bukvalno sve od drveta. Najviše mu vremena treba da u skicu na papiru pretvori ono što je u njegovoj glavi već smišljeno. Jer, Strahinja kod izrade predmeta od drveta ne koristi metalne delove, a trudi se i da šrafova ima što manje, samo kad su zaista neophodni.   Baš zbog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Strahinja Spasojević pravi jedinstvene dečije igračke od drveta (Foto)

  Strahinja Spasojević može da napravi bukvalno sve od drveta. Najviše mu vremena treba da u skicu na papiru pretvori ono što je u njegovoj glavi već smišljeno. Jer, Strahinja kod izrade predmeta od drveta ne koristi metalne delove, a trudi se i da šrafova ima što manje, samo kad su zaista neophodni.

   

  Baš zbog toga mu je potrebno da prvo dobro isplanira to što će praviti. Sama izrada posle teče relativno brzo i glatko.

   

  Posebno je zanimljivo to što je drvodeljstvo Strahinji nešto više od hobija, ali posao i struka su mu nešto sasvim drugo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Odluke na početku godine: Zdrava, lepa, zadovoljna, uspešna

   

  – Po zanimanju sam saobraćajni tehničar. Već dugo imamo porodični biznis u Lukićevu, odnosno transportno preduzeće. Kako na tržištu rada nema dovoljno vozača, vrlo često sam u kamionu za volanom. Isprva je ideja bila da menjam vozače kad su na godišnjem odmoru, a sada se situacija promenila. No, svaki slobodan trenutak provodim u radionici i sa drvetom – priča Strahinja Spasojević za portal zrenjaninski.com.

   

   

  Iako i Strahinjin otac ume sa drvetom, najviše tajni zanata izučio je kod seoskih stolara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Partneri superheroji vraćaju se u bioskope da nastave svoje avanture kao Antmen i Osa

   

  – Oduvek me je privlačilo drvo, ali sam se ozbiljnije počeo baviti drvodeljstvom 2018. godine. U početku sam učio, odnosno prvo me je u tajne zanata uveo čuveni majstor Dragac iz Lukićeva, a onda sam učio kod još jednog maestra za drvo, čika Matije. I, naravno, tu je internet. Prvo sam od paleta napravio jednu ugaonu garnituru. Sad mi je smešno kako izgleda. Ali, malo po malo, nabavio sam dobre mašine za hobiste i ulazio u tajne zanata. Sad mislim da mogu sve da napravim, a u stvari sam i napravio. Svi u porodici i prijatelji su nešto dobili. Cipelarnik, police za knjige i cveće, sto i stolice, ograde, ne mogu ni da se setim svega – nastavlja Strahinja.

   

  dečije igračke od drveta

   

  Radi samo se najkvalitetnijim drvetom

   

  Ipak, u poslednje vreme odlučio se za dečije igračke. Svom sinu je napravio automobile, kamione, kipere, dizalice, brodove… I za decu prijatelja izradio je najlepše moguće poklone od drveta. Ponosan je na autobus koji je poklonio dečaku koji obožava autobuse. Za jedan dečiji vašar u selu, napravio je drveni fotoaparat za devojčice. Poslednji je iz Strahinjine radionice izašao drveni konjić, a sada se sprema da napravi i motocikl od drveta.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ogromno interesovanje učenika OŠ „Žarko Zrenjanin“ za školsko takmičenje u šahu

   

  – Radim samo se najkvalitetnijim drvetom – hrastom, bukvom, jasenom i borom. Ne volim da ga farbam, nego pravim kombinacije od dve vrste. Zaštitim ga maslinovim uljem. Ne volim da koristim metal, pa dugo smišljam kako da uklopim predmet bez šrafova. Ali, beskrajno uživam i drvodeljstvo je za mene opuštanje, antistres terapija. Bukvalno nekad iz kamiona pobegnem u radionicu – priča Strahinja.

   

   

  Svoje proizvode je dosad uglavnom poklanjao. Kaže da mu je najveća nagrada kad vidi kako se dete obraduje kad dobije ovako lepu igračku.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Volim da zamišljam kako ću se jednom baviti samo drvetom. To sada nije realno, od transporta se živi, ali planova imam mnogo, pa ćemo videti šta će se od toga i ostvariti – završava razgovor Strahinja Spasojević.

   

  dečije igračke od drveta

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme