• Srpska filmska asocijacija opet preporučila Zrenjanin za snimanje filmova

  Srpska filmska asocijacija nedavno je ponovo preporučila Zrenjanin kao odlično mesto za snimanje filmova, serija, video spotova i reklama. Iz pomenute asocijacije ovog puta su se fokusirali na Gradsku kuću, nekadašnju Županijsku palatu, arhitektonsku lepoticu na Trgu slobode, koja je izgrađena davne 1820. godine.   „Tamo gde se susreću istorija i inspiracija – gradske kuće […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srpska filmska asocijacija opet preporučila Zrenjanin za snimanje filmova

  Srpska filmska asocijacija nedavno je ponovo preporučila Zrenjanin kao odlično mesto za snimanje filmova, serija, video spotova i reklama. Iz pomenute asocijacije ovog puta su se fokusirali na Gradsku kuću, nekadašnju Županijsku palatu, arhitektonsku lepoticu na Trgu slobode, koja je izgrađena davne 1820. godine.

   

  „Tamo gde se susreću istorija i inspiracija – gradske kuće su arhitektonska remek dela svog vremena. Danas prikazujemo enterijer Gradske kuće u Zrenjaninu. Dekoracija za važne odluke i velike filmske projekte“, objavila je na društvenim mrežama Srpska filmska asocijacija.

   

  Tom prilikom je priložila nekoliko fotografija enterijera i eksterijera ove monumentalne građevine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ne propusti filmove „Mračna lokacija“ i „Arturovo prokletstvo“ u CineStaru

   

  Gradska kuća je predstavljena i na zvaničnoj internet prezentaciji asocijacije, uz nekoliko zanimljivih podataka vezanih za ovaj objekat.

   

  Srpska filmska asocijacija je, inače, i ranije preporučivala Zrenjanin kao odlično mesto za filmadžije.

   

  „Šarmantni grad Zrenjanin ima da ponudi puno lepih prizora. Krenite u virtuelno istraživanje ovog vojvođanskog dragulja“, poručili su iz ove asocijacije preko svog Tviter naloga.

   

  Snimanje nove domaće serije „Vreme smrti“

   

  Srpska filmska asocijacija, koja je aktivna od 2009. godine, svojevremeno je objavila onlajn „Vodič za filmske lokacije“, koji objedinjuje sva sakupljena kreativna i logistička znanja o lokacijama. Ovaj vodič je namenjen kako filmskim profesionalcima i produkcijama, tako i javnom sektoru i privatnim vlasnicima. U njemu se, na spisku film friendly gradova i opština, našao i Zrenjanin. To znači da je u njemu stvoreno okruženje naklonjeno filmskoj industriji. Znači i da je Zrenjanin uveo propisanu proceduru i cenovnik za izdavanje dozvola za snimanje, kao i da je formirao bazu lokacija nad kojima grad ima nadležnost, a realno su dostupne za filmske produkcije.

   

  Stoga ne čudi odluka ekipe nove domaće serije „Vreme smrti“, koja se radi prema čuvenom delu Dobrice Ćosića, da odabere grad na obalama Begeja za snimanje kadrova. Filmski radnici objašnjavaju da je tokom priprema za snimanje možda i najteži deo posla pronaći autentične lokacije koje mogu da podražavaju epohu, a ovde se tiče perioda Prvog svetskog rata. Zato su autori serije „Vreme smrti“ praktično obišli celu Srbiju. Na kraju su uspeli da pronađu lokacije, između ostalog i u Zrenjaninu, iako se radnja ne seli u ovaj grad.

   

  Zrenjaninci su prethodnih nedelja mogli u svom gradu da vide filmsku ekipu koja uveliko snima seriju, ali i svoje sugrađane koji se pojavljuju kao statisti.

   

  mali most

   

  Pre šest godina održana zanimljiva izložba

   

  Pre šest godina je, inače, u Narodnom muzeju Zrenjanin održana izložba pod nazivom „Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“. Njene autorke su istoričarka umetnosti Ivana Arađan i bibliotekara Bojana Vidović. Izložba je bila rezultat istraživačkog rada autorki i sastojala se iz nekoliko segmenata. Kroz njih je publika imala priliku da se upozna sa detaljnim istorijatom zrenjaninske bioskopske kulture kroz čitav jedan vek, počev od prve projekcije u Velikom Bečkereku 1898. godine do današnjih dana – od putujućih bioskopa do prerastanja u institucije kulturnog i zabavnog karaktera.

   

  To je bila prilika i da se podseti da su mesta u okolini Zrenjanina (Tiganjica, Stajićevo, Melenci, Aradac, Perlez, Čenta…) bila veoma  privlačna za snimanje domaćih i koprodukcijskih filmova, naročito tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka. Na ovim terenima snimljeni su filmovi poput „Troje“, „Oluje“, „Dubrovskog“, „Zrenjanin – čovek i grad“, gde su glavne uloge tumačili poznati domaći i svetski glumci.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Jedan segment izložbe bio je posvećen upravo ovoj temi, uz mnogobrojne fotografije sa snimanja pomenutih filmova, u kojima su često, kao statisti, učestvovali građani Zrenjanina i okolnih mesta.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme