• Sezona kupanja počinje skokovima sa mosta

  Skakanjem sa Malog mosta i brčkanjem u jezeru pokraj Kulturnog centra, razdragani, i neretko pivom dopingovani maturanti, nekako uvek najave početak kupališne sezone u zrenjaninskoj varoši. Zatim se, kroz nekoliko dana, zajedno sa ostalim sugrađanima presele na ovdašnja letovališta – Peskaru i izletište na Tisi. Najpopularnije gradsko kupalište, od milja već prozvano „zrenjaninskom Kopakabanom“, Peskara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Skakanjem sa Malog mosta i brčkanjem u jezeru pokraj Kulturnog centra, razdragani, i neretko pivom dopingovani maturanti, nekako uvek najave početak kupališne sezone u zrenjaninskoj varoši.

  Mladi znaju kako da se provedu
  Mladi znaju kako da se provedu

  Zatim se, kroz nekoliko dana, zajedno sa ostalim sugrađanima presele na ovdašnja letovališta – Peskaru i izletište na Tisi. Najpopularnije gradsko kupalište, od milja već prozvano „zrenjaninskom Kopakabanom“, Peskara će i ovog leta okupiti ogroman broj kupača koji spas od vrućina traže zaranjajući pod jezero. Za razliku od novosadskog Štranda, gde se i šuške na ulazu traže, Zrenjaninci mogu potpuno besplatno da letuju na Peskari. Doduše, nije isto plivati u Dunavu i veštački stvorenom jezeru, al’ nema nekog izbora. A, ljubitelji rečne vode zapute se podalje, na Tisu.

  Samo sećanja najstarijih varošana i izbledele fotografije svedoče kako se nekada, tokom letnjih pripeka, rashlađivalo. Grad je ranije živeo na Begeju. Kupališta na ovom mirnom i čistom vodotoku bila su kultna mesta, tako da se na reci odvijao čitav jedan sportski i društveni život. Od toga je danas ostalo samo maturantsko kupanje svršenih srednjoškolaca i najava da će u neposrednoj blizini gradskog jezera, nastalog presecanjem Begeja, biti izgrađeno jedno od najmodernijih kupališta.

  Kažu da je u ondašnjem Velikom Bečkereku prvo uređeno kupalište i plivalište bilo Štajgerfald, kasnije poznato od imenom Fišer. Tu se dolazilo na rashlađivanje, a radila je i škola plivanja za najmlađe. Kod Železničkog mosta bilo je kupalište Berbersko, sa predivnom peskovitom plažom, a kasnije je uređeno i ono kod stare klanice. Na tom mestu je znameniti Bečkerečanin Đoka Berberski sagradio pešački most i skratio put radnicima koji su radili na toj strani grada. Uz sam most nalazile su se kabine za presvlačenje i čuvanje odeće. Inače, Berberskovo kupalište, za razliku od drugih, nije bilo takmičarsko, iz jednostavnog razloga jer se do sredine Begeja moglo hodati, a da voda nije prelazila visinu grudi plivača. Dno beše peskovito, i sve do šezdesetih godina minulog veka Berbersko je bilo mali raj na zemlji. Starog mosta više nema, a Begej je odavno mrtva reka.

  Peskara - najpopularnije kupalište u gradu
  Peskara – najpopularnije kupalište u gradu

  Posle Berberskog, uređivana su manja kupališta, gde su dolazila deca sa roditeljima i na kojima su mnogi mališani naučili da se snalaze u vodi. Jedno od takvih je kod Prašak Tibota, najpoznatijeg cvećara u gradu, pa posle nešto manje kod Gimnazije, a onda je uređen Brankovan, koji se i najduže zadržao u sećanju stanovnika Zrenjanina.
  Život na mirnoj i uređenoj reci inicirao je mnoge sportske kolektive, čiji su glavni akteri bili mladići koji su se školovali u velikim gradovima poput Beča, Pešte i Praga. Za vreme letnjih ferija donosili su u Bečkerek neku od igara koja je bila vrlo popularna u srednjoevropskim prestonicama.

  Prvo sportsko društvo u Velikom Bečkereku bio je Veslački klub „Torntal“, osnovan 1886, da bi od 1935, kada grad menja ime u Petrovgrad, nosio ime „Triton“. Pre Prvog svetskog rata ovaj klub imao je uspešne nastupe. Prva plivačka utakmica u Velikom Bečkereku održana je 26. avgusta 1906. na kupalištu Štajgervalda, a početkom 20. veka osnovan je još jedan veslačku klub „Širalj“, koji je bio smešten na mestu špiritane Švirtlih. Na žalost, njegova akivnost se ugasila posle nekoliko godina.

  Po mnogim hroničarima, najjače i najagilnije sportsko društvo pre Prvog svetskog rata bilo je Torontalski atletski klub koji je 1894. osnovao dr Erne Vincehidi. Klub je gajio mačevalački, lakoatletski i, naravno, plivački sport. Najpoznatija ondašnja imena plivača sa Begeja su Deneš Ambrozi, Đerđ Štefković, Andrija Štefković, pa Tibor Varadi, Milan i Goran Mandić, Petar Drobac i mnogi drugi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme