• Savladavanje bezbednosti u saobraćaju od malih nogu: Uloga buster sedišta za decu

  Edukacija dece o važnosti sigurnosnih mera u automobilu počinje već u mladom uzrastu putem korišćenja auto-sedišta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Savladavanje bezbednosti u saobraćaju od malih nogu: Uloga buster sedišta za decu
  Foto: Freepik

   

  Ovo iskustvo ih podučava o važnosti pravilnog vezivanja tokom vožnje i promoviše ispravnu poziciju sedenja, umesto opasnih aktivnosti poput stajanja između sedišta.

   

  Kako deca odrastaju, roditelji često razmišljaju: „Kada je pravi trenutak da dete pređe na sledeće sedište?“ Ovo je legitimna briga jer izbor odgovarajućeg auto-sedišta, uključujući prelazak na buster sedište, zahteva da dete dostigne određenu težinu, visinu i, naravno, godine.

   

  U ovom tekstu ćemo istražiti buster sedišta kao priznat i zakonski regulisan deo dečje auto-opreme.

   

  Kako se reguliše korišćenje buster sedišta prema zakonodavstvu u Srbiji?

   

  U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji, propisano je obavezno korišćenje buster sedišta za decu koja su mlađa od 12 godina ili niža od 135 centimetara.

   

  Pravilnik o bezbednosnim sedištima, koji je sastavni deo navedenog zakona, detaljno definiše način prevoza dece u bezbednosnim sedištima i standarde koji moraju biti ispunjeni.

   

  Iako postoje roditelji koji se ne pridržavaju ovih propisa, verujući da je vožnja na kratkim udaljenostima manje opasna, treba imati u vidu da se nezgode mogu desiti i na kraćim putovanjima ili pri nižim brzinama.

   

  Kazne za nepoštovanje ovih pravila su stroge i zavise od specifičnog prekršaja:

   

  • Za nepostavljanje auto-sedišta predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara,
  • Vožnja deteta na prednjem sedištu u krilu može vas koštati od 20.000 do 40.000 dinara,
  • Prevoženje deteta na mestu koje nije namenjeno za sedenje može biti kažnjeno novčanom kaznom do 120.000 dinara ili zatvorom.

   

  Kada je vreme za prelazak deteta na buster sedište?

   

  Odluka o prelasku na buster sedište zavisi od težine i uzrasta deteta. Ova sedišta, koja se lako mogu naći i online, na platformama poput www.decjibazar.rs, namenjena su deci koja su prerasla auto-sedišta za bebe, ali još uvek nisu dovoljno velika da bi koristila samo pojas za odrasle.

   

  Buster sedište se preporučuje za decu težine od oko 15 do 36 kilograma.

   

  Pored težine, starost deteta takođe može biti važan faktor za prelazak na napredniji tip sedišta. Svako dete se razvija individualno, pa je moguće da će neko dete biti teže ili lakše za svoju starosnu grupu, što može zahtevati upotrebu sedišta iz drugačije kategorije.

   

  Visina deteta takođe igra bitnu ulogu pri izboru sedišta. Pravilo je da se buster sedište koristi dok dete ne dostigne visinu od 135 cm ili ne napuni 12 godina.

   

  Korišćenje neodgovarajućeg sedišta može smanjiti njegovu efikasnost i ugroziti bezbednost deteta u vozilu. Zbog toga je važno da se informišete i konsultujete sa stručnjacima pre nego što kupite auto-sedište kako biste bili sigurni da birate najbezbedniji i najpogodniji proizvod za svoje dete.

   

  Kako pravilno postaviti buster sedište u automobil?

   

  Možda zvuči kao složena procedura, ali suština je zapravo vrlo jednostavna. Kada odlučujete gde smestiti sedište u vozilu, bitno je da u obzir uvek uzmete starost, visinu i kilažu deteta.

   

  Važno je pravilno instalirati sedište, a najbolji vodič za to je uputstvo koje dolazi od proizvođača. Takođe je korisno edukovati dete o važnosti korišćenja buster sedišta i podsticati ga da samostalno poštuje pravila.

   

  Poštovanje zakona o korišćenju buster sedišta nije važno samo kako biste izbegli kazne, već prvenstveno radi zaštite najmlađih putnika. Roditelji imaju najvažniju ulogu u primeni ovih pravila. Očuvanje bezbednosti dece u saobraćaju je ne samo zakonska obaveza, već i moralna dužnost.

   

  Svi smo pozvani da preuzmemo aktivnu ulogu u zaštiti naše dece u saobraćaju, a pravilno korišćenje buster sedišta predstavlja osnovni korak ka ostvarenju tog cilja.

   

  Buster sedište: Zaključak

   

  Kada deca prerastu auto-sedišta, buster sedišta su sledeći korak za njihovu sigurnost u vožnji. Ali prelazak na ova sedišta nije samo stvar izbora, već i učenja o tome koliki je njihov značaj u dečjoj bezbednosti kao učesnicima u saobraćaju. Važno je razumeti kako pravilno koristiti ova sedišta i postaviti ih u automobil.

   

  Treba da birate buster sedište koje odgovara detetovom uzrastu, težini i visini, a onda ga pravilno postavite u vozilo. Takođe je važno deci objasniti zašto su ova sedišta neophodna i kako se pravilno vezati.

   

  Poštovanje pravila i zakonskih propisa je osnova za bezbednost dece u saobraćaju. Stroge kazne za nepoštovanje tih propisa samo dodatno naglašavaju koliko je bitno poštovati ove mere.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme