• Mnogi i ne znaju ko je i šta radi trukerka ili šta je trukovanje

  Mnogi i ne znaju ko je i šta radi trukerka ili šta je trukovanje.   Nekada na ceni, danas zaboravljen, trukerski zanat se u Zrenjaninu održao zahvaljujući entuzijazmu nekoliko žena, koje umetnost narodnog veza čuvaju kao važan segmetn narodnog stvaralaštva.   Trukeri su zanatlije koje su proizvodile mustre za vez. Oni su izrađivali mustre od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mnogi i ne znaju ko je i šta radi trukerka ili šta je trukovanje

  Mnogi i ne znaju ko je i šta radi trukerka ili šta je trukovanje.

   

  Nekada na ceni, danas zaboravljen, trukerski zanat se u Zrenjaninu održao zahvaljujući entuzijazmu nekoliko žena, koje umetnost narodnog veza čuvaju kao važan segmetn narodnog stvaralaštva.

   

  Trukeri su zanatlije koje su proizvodile mustre za vez. Oni su izrađivali mustre od drvenih kalupa, na kojima je oblikovana šara od bakarnih traka. Nakon toga, mustra sa kalupa, u koju je utiskivana plava boja, prenosila se na papir – šablon, a sa papira na platno.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Udomi, ne kupuj: Veličanstveni div Perikle traži dom

   

  Mustre, koje bi napravili trukeri, u 19. veku su, kada je narodni vez doživeo ekspanziju, bile skupe i dostupne samo bogatijem sloju stanovništva.

   

  Ali, zahvaljujući želji, veštini i snalažljivosti majstora toga vremena, mustre su se dalje precrtavale. I slobodnom rukom i na razne druge načine, tek mustre su stizale i do onih kojima su originalne bile skupe.

   

   

  Trukovanje zahteva mnogo vremena, strpljenja i preciznosti. Prvo se sa crteža motiv prenosi na papirni šablon a onda sa šablona na platno koje će se tek vesti.

   

  O trukovanju su nedavno u Narodnom muzeju Zrenjanin govorile poslednje trukerke iz naših krajeva Violeta Fijat, Roža Horvat i Ilonka Petrović.

   

  Bez trukerki se nije mogao zamisliti beli vez, suknje, posteljina, peškiri, narodna nošnja ili čuvene dozidnice ili kuvarice.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  I Violeta i Roža i Ilonka, žene koje čuvaju ovaj stari zanat od potpunog nestanka, saglasne su u jednom: naslednika ili onih koji bi ga izučili nema.

   

  Kao što nema cenu ono što ove vredne žene naprave.

   

  Nova gradska manifestacija: Prvi „Bagljaš u srcu“ biće održan u subotu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme