• Milenko Topalov ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Iskovao najmanji zlatnik na svetu

  Kako sam iskovao najmanji novčić na svetu. Ovako bi se mogla zvati priča Zrenjaninca Milenka Topalova, koji je postavio Ginisov rekord, iskovavši najmanju repliku zlatnika na svetu, i to sa likom Alberta Ajnštajna.   Novčić koji je Milenko Topalov iskovao velik je 2,73 milimetara i detalji na njemu mogu se videti samo uz pomoć specijalne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milenko Topalov ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Iskovao najmanji zlatnik na svetu

  Kako sam iskovao najmanji novčić na svetu. Ovako bi se mogla zvati priča Zrenjaninca Milenka Topalova, koji je postavio Ginisov rekord, iskovavši najmanju repliku zlatnika na svetu, i to sa likom Alberta Ajnštajna.

   

  Novčić koji je Milenko Topalov iskovao velik je 2,73 milimetara i detalji na njemu mogu se videti samo uz pomoć specijalne lupe. Kako kaže, slučajno je došao na ideju da se upusti u tu avanturu.

   

  – Prijatelj mi je skrenuo pažnju. Kaže – jesi li video da je Švajcarska banka izdala posebnu, ograničenu seriju novčića. Pogledam, pomislim i kažem – mogu ja i manji da iskujem. Tako je počelo – priča Milenko Topalov za portal zrenjaninski.com.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Programerka u ulozi kulinarke: Katarina kuva odmalena, a svaki recept deli sa pratiocima

   

  No, brzo je shvatio da ne može da konkuriše u toj disciplini, jer novac može da kuje samo zvanična institucija. Raspitao se i saznao da može da iskuje repliku. I odluka je pala.

   

   

  – Kada mi nisu priznali rekord za najmanji novčić, predložili su mi da iskujem repliku. I tako sam izradio najmanji konvertibilni novčić koji je izdala Švajcarska. Dokazao sam da može da se napravi i manji, pa je Ginisov rekord zasluženo stigao. Sertifikat sada stoji na zidu naše dnevne sobe – ističe Milenko.

   

  Da bi uspeo u svom poduhvatu, Milenku je bio potreban poseban alat, ali i samopouzdanje i kreativnost.

   

  – Znao sam da mogu da iskujem i manji novčić od državne banke. Znanje o tome kako se to radi se ljubomorno čuva u uskim krugovima. Nisam to mogao da naučim ni od koga. Računao sam na svoju kreativnost, znanje i upornost, i nisam se prevario. Zato sam posebno ponosan – navodi Milenko i dodaje da je, u stvari, najponosniji zato što je njegov 11-godišnji sin ponosan na njega.

   

  najmanji zlatnik na svetu

   

  Sada i zvanično u Ginisovoj knjizi rekorda

   

  No, kovanje najmanjeg zlatnika na svetu tek je jedan od koraka do Ginisa.

   

  PROČITAJTE JOŠ: PVC stolarija i te kako doprinosi zaštiti životne sredine

   

  – Potrebno je ispuniti kompletnu proceduru i zadovoljiti sve propozicije za Ginisa. Mora se dokumentovati i snimiti celokupan proces – od alata do procesa kovanja. Jedva sam našao ko će novčić izmeriti. Odbila su me dva fakulteta, a onda sam dobio odgovor iz firme „Unimet“ iz Kaća. Odmah su pristali, na čemu sam im neizmerno zahvalan. Izmerili smo sve po propisima, poslali snimke i ostalu dokumentaciju i sada sam zvanično u Ginisovoj knjizi rekorda – objašnjava Milenko.

   

   

  Naš sugrađanin je sada i zvanično Ginisov rekorder, dok neko ne iskuje manji novčić. „Mogu ja i manji da iskujem“, smeje se Milenko, dok čeka da se pojavi izazivač.

   

  – Iako mu to nije osnovna struka, Milenko se specijalizovao za fino kovanje na zlatnicima i dukatima. Zahvaljujući tome, sarađuje sa velikim brojem zlatara.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Samouk sam, ali sam imao dobro predznanje, nešto iz škole ali mnogo više od oca, koji me je tehnikom „zarazio“. Nažalost, u našem društvu tehnika i tehnologija nisu posebno na ceni, što mislim da je velika šteta. No, satisfakcija mi je što sam izgleda i ja „zarazio“ sina – završava svoju priču Ginisovac Milenko Topalov.

   

  ginisova knjiga rekorda

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme