• Milan Majkić iz Žitišta jedini u ovom kraju proizvodi glinene golubove

  Milan Majkić iz Žitišta mnogima je poznat kao vrsni sportski ribolovac i svetski prvak u ribolovu 2006. godine. Mnogi, međutim, ne znaju da je Mišo jedan od retkih, ako ne i jedini proizvodač glinenih golobova na Balkanu.   Za neupućene, glineni golub je predmet u obliku i veličine tanjira koji služi za gađanje. Uz pomoć […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milan Majkić iz Žitišta jedini u ovom kraju proizvodi glinene golubove

  Milan Majkić iz Žitišta mnogima je poznat kao vrsni sportski ribolovac i svetski prvak u ribolovu 2006. godine. Mnogi, međutim, ne znaju da je Mišo jedan od retkih, ako ne i jedini proizvodač glinenih golobova na Balkanu.

   

  Za neupućene, glineni golub je predmet u obliku i veličine tanjira koji služi za gađanje. Uz pomoć posebnog uređaja glineni golub se izbacuje u vis, a strelci ga gađaju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Poslastičarnica “Sport” 70 godina u centru grada, a ovako je sve počelo

   

  Postoji posebna disciplina u okviru streljaštva u kojoj se odvijaju takmičenja u gađanju glinenih golubova.

   

  – Na ideju da proizvodim glinene golubove došao sam sasvim slučajno, i to dok sam bio na moru. Bilo mi je dosadno pa sam, s obzirom na to da sam lovac i da se bavim streljaštvom, tražio na internetu glinene golubove. I video sam da ih niko kod nas ne proizvodi. Pomislio sam, što ne bih ja, i evo već tri godine se bavim proizvodnjom glinenih golubova. Pohvalio bih se i time što ih jedini proizvodim od biorazgradivog materijala, čistog mlevenog kamena. Receptura je strogo čuvana tajna, i znam je samo ja – govori Milan Majkić za portal zrenjaninski.com.

   

  milan majkić proizvodi glinene golubove

   

  Smislio i mašinu za izradu glinenih golubova

   

  U početku je bilo teško. U Srbiji ova olimpijska sportska disciplina nije posebno popularna, kao što je to slučaj u regionu i u svetu.

   

  – Bilo mi je jasno da ne mogu da računam samo na domaće tržište. Takođe, i administracija nije jednostavna. No, stvari su se polako kretale napred. Sada sam u situaciji da svoj proizvod izvozim. U međuvremenu sam, s obzirom na to da sam mašinac, smislio i mašinu za izradu glinenih golubova za kojom takođe vlada veliko interesovanje i to mi je sledeći izvozni adut – kaže Majkić.

   

  Uz pomoć mašine koja je u potpunosti automatizovana, Mišo je do sada potrebe za proizvodnjom glinenih gloubova uspevao sam da odradi. No, kako se glineni golubovi iz Žitišta od nedavno traže i na drugim kontinentima, Mišo kaže da razmišlja da zaposli još nekog da mu pomogne bar oko pakovanja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme