• Lazarus Fest: Bastion i svetionik banatskog hardkora

  Treći Lazarus Fest, koji je odložen zbog situacije sa koronavirusom, napokon je zakazan za 23. oktobar, u Domu kulture Lazarevo.   Ono što Lazarus izdvaja od ostalih festivala jeste stavljanje akcenta na „banatski hardkor“ kao jedan idiom koji je relevantan i čiju bi estetiku, etos i poetiku trebalo braniti, unapređivati i očuvati po svaku cenu. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Lazarus Fest: Bastion i svetionik banatskog hardkora

  Treći Lazarus Fest, koji je odložen zbog situacije sa koronavirusom, napokon je zakazan za 23. oktobar, u Domu kulture Lazarevo.

   

  Ono što Lazarus izdvaja od ostalih festivala jeste stavljanje akcenta na „banatski hardkor“ kao jedan idiom koji je relevantan i čiju bi estetiku, etos i poetiku trebalo braniti, unapređivati i očuvati po svaku cenu. Lazarus Fest pretenduje da bude upravo njegov bastion i svetionik.

   

  S tim u vezi, na trećem izdanju festivala nastupiće dva benda koja još uvek nose taj plamen, donoseći pritom svežinu i modernost. To su dva sastava koja su od samog starta shvatila značaj jednog ovakvog događaja, te postala prijatelji festivala, nesebično ga podržavajući. Oni se zovu Forgotten Scream i Desolation.

   

  Sastav Forgotten Scream će promovisati svoj drugi album „Hourglass“, koji je izašao početkom godine. Desolation će takođe predstaviti nove pesme, ali i novo pojačanje – legendarnog Čvareta (Overdrive) na vokalu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Klint Istvud se vratio na veliko platno: “Plači, mačo” u CineStaru (Video)

   

  Međutim, priča o banatskom hardkoru bila bi nepotpuna i bespredmetna bez njegovog kikindskog ogranka. Stoga će u Lazarevu po prvi put nastupiti i Downstroy. U pitanju je sastav sa sedamnaestogodišnjim stažom na sceni i od nespornog značaja za nju.

   

  Projekat Lazarus nastoji da uključi i sve nove pojave na zrenjaninskoj sceni u širem smislu. Tako će ove godine u Lazarevu ugostiti i novi grunge sastav sastavljen od iskusnih muzičara – Direct Drive, čiji debitanski album bi trebalo uskoro da izađe.

   

  lazarus fest

   

  Bombarder dolazi na Lazarus!

   

  „Osim toga, ko god da je poslednjih nekoliko godina posećivao zrenjaninske svirke, verovatno poznaje malu Andreu Radojčić. To je naše najbolje dete i, verujemo svi, naš budući ponos. Dete je u međuvremenu poraslo i napravilo bend Affliction, i to sa mladom bubnjarkom Viktorijom Milošević iz Smedereva, javnosti poznatoj po kratkom dokumentarnom filmu u režiji Mine Petrović pod nazivom „Viktorija, 15″, koja odnedavno svira i u sastavu Replicunts“, kažu organizatori Lazarus Festa.

   

  Napokon, ekipa Lazarusa postarala se da podari ovogodišnjem izdanju i jednu bitnu generacijsku vertikalu i volumen, koji će učiniti festival vidljivim na čitavoj regionalnoj underground karti. Legendarni, nekada sarajevski, a sad beogradski sastav, neupitnog kultnog statusa, pioniri i inovatori, utemeljivači speed thrash metal zvučne estetike na ex-YU prostoru u drugoj polovini osamdesetih, a čiji nesagledivi značaj korespondira i u svetskim underground okvirima – ma dovoljno je reći: Bombarder dolazi na Lazarus!

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Među prijavljenim štandovima se za sada nalaze Grom Records, koji ove godine obeležava 20 godina izdavačkog rada, Serbian Hellbangers, kao i subotički nezavisni izdavač Librarion, koji će i ove godine biti sa publikom u Lazarevu. Posetioci festivala će imati priliku da svoje kolekcije obogate novim pločama, diskovima, fanzinima i ostalim.

   

  Osim toga, Lazarus Fest će imati svoj štand sa zvaničnim majicama festivala i možda još po nečim. Zainteresovani mogu prijaviti svoje štandove na: rnrzonalazarevo@gmail.com

   

  Ulaz je besplatan!

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme