• Klub planinara Zrenjanin ove godine obeležava sedam decenija postojanja

  Klub planinara Zrenjanin ove godine obeležava sedam decenija postojanja i pripreme za obeležavanje lepog jubileja već su počele. Klub ima ukupno 180 članova, a aktivno ih je između 50 i 60.   – Posebno nas raduje činjenica da smo poslednjih godina počeli da upisujemo i nove članove, a i da regrutujemo podmladak – kaže za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Klub planinara Zrenjanin ove godine obeležava sedam decenija postojanja

  Klub planinara Zrenjanin ove godine obeležava sedam decenija postojanja i pripreme za obeležavanje lepog jubileja već su počele. Klub ima ukupno 180 članova, a aktivno ih je između 50 i 60.

   

  – Posebno nas raduje činjenica da smo poslednjih godina počeli da upisujemo i nove članove, a i da regrutujemo podmladak – kaže za portal zrenjaninski.com potpredsednica kluba Jadranka Kostovski.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sjajna atmosfera u reprezentaciji: Naši najbolji rvači treniraju u Zrenjaninu

   

  Pandemija je poremetila i planove planinara.

   

  – Imali smo velike planove, ali smo zbog aktuelne situacije morali da ih menjamo i prilagođavamo se prilikama. Nismo mogli nigde organizovanim prevozom, pa smo išli automobilima gde smo i dokle smo mogli. Jedva čekamo vakcine i normalizaciju stanja, jer imamo veliku želju da planinarimo – ističe Kostovski.

   

  klub planinara zrenjanin

   

  Klub planinara Zrenjanin regrutuje mlade snage

   

  Ljubomir Popov jedan je od zrenjaninskih planinara sa najdužim klupskim stažom. Ljuba je član Kluba planinara Zrenjanin od 1973. godine.

   

  – U planinare me je odvelo dobro društvo, ali i ljubav prema prirodi, zdravom životu, putovanjima, a malo i avanturistički duh. Sa planinarima sam proputovao gotovo ceo svet, penjao se na vrhove evropskih i svetskih planina, družio se, uživao… Nekada su se radile takozvane akcije od po nekoliko dana. Putovalo se vozom celu noć i pola dana. Do devedesetih godina najviše smo se penjali na vrhove u Sloveniji i Hrvatskoj, a kasnije smo otkrivali Srbiju – priča Ljubomir Popov za portal zrenjaninski.com.

   

  Ljubin najviši osvojeni vrh je Ararat, visok preko 5.100 metara.

   

  – Ekspediciono planinarstvo je skup sport i nerealno je da mi stignemo do najviših svetskih vrhova. Ali, osvajali smo balkanske vrhove, bugarske, grčke, makedonske, crnogorske i, naravno, vrhove u Srbiji. I to su sve vrlo zahtevni poduhvati. Bilo je članova kluba koji su u drugim ekspedicijama osvajali i više vrhove. Bilo ih je i u ekspedicijama na Himalaje. Jeste cilj planinara da se popne na što viši vrh, ali planinarstvo nije samo to. Planinarstvo je mnogo više, a to znaju svi naši članovi – ističe Ljuba Popov.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Mnogi ne znaju da je Zrenjanin, zahvaljujući Klubu planinara, još 1997. godine imao veštačku stenu, koja je postavljena na Carskoj bari.

   

  – Nažalost, iako smo bili pioniri u tome, nismo uspeli da stenu sačuvamo i zainteresujemo Zrenjanince za ovu zanimljivu disciplinu. U nekim vojvođanskim gradovima veštačke stene su jako popularne. Nama ostaje da se nadamo da ćemo sa podmlatkom, koji nam dolazi, zainteresovati mlađe generacije, ne samo za penjanje po veštačkoj steni, nego i za planinarstvo uopšte – ističe Ljubomir Popov, koji danas obavlja funkciju načelnika kluba.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme