• Kako da odaberete prave alate za obradu drveta?

  Obrada drveta može biti izuzetno zanimljiv proces, pa mnogima čak i hobi. Ukoliko ste profesionalni stolar, ili se upustite u pravljenje nameštaja, kućice na drvetu ili ljuljaške, glavna stvar je odabrati pravi alat.   Iako veliki izbor na tržištu može da vam oteža donošenje konačne odluke, važno je da odaberete onaj koji će osigurati preciznost […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako da odaberete prave alate za obradu drveta?

  Obrada drveta može biti izuzetno zanimljiv proces, pa mnogima čak i hobi. Ukoliko ste profesionalni stolar, ili se upustite u pravljenje nameštaja, kućice na drvetu ili ljuljaške, glavna stvar je odabrati pravi alat.

   

  Iako veliki izbor na tržištu može da vam oteža donošenje konačne odluke, važno je da odaberete onaj koji će osigurati preciznost i efikasnost prilikom korišćenja. U zavisnosti od vaših projekata, obratite pažnju na kvalitet alata, ergonomiju i sigurnost.

   

  Koje sve vrste alata postoje?

   

  Ni jednu stolarsku radionicu ne možemo da zamislimo bez metra, čekića i šrafcigera, ali električni alati su u prednosti jer olakšavaju proces obrade drveta.

   

  Brzina, preciznost prilikom sečenja, samo su neke od prednosti, a ovo su neki od najzastupljenijih alata:

   

  • Ubodna testera
  • Ručna kružna testera
  • Šrafilica
  • Šlajferica
  • Stona kružna testera
  • Potezno-nagibna testera (ger)
  • Glodalica
  • Ručno rende
  • Tračna testera

   

  Prilikom odabira obratite pažnju na vaše potrebe

   

  Na tržištu postoji veliki izbor alata koji su namenjeni za različite poslove i različite vrste drva. Stoga je važno prvo razmotriti koje vrste poslova želite obavljati i koliko često ćete koristiti alat. Ako se radi o hobiju, možda vam neće trebati skup i profesionalni alat, već će vam biti dovoljni neki osnovni ručni alati.

   

  Međutim, za profesionalne stolare ili za radove s tvrdim drvetom, biće vam potrebni kvalitetni električni alati koji će vam omogućiti bržu i lakšu obradu. Zato pre kupovine dobro razmislite o vašim potrebama kako biste odabrali pravi alat i uštedeli novac i vreme.

   

  Ergonomija, kvalitet i sigurnost kao bitni faktori

   

  Bez odgovarajućeg alata posao neće biti dobro obavljen. Zato, tokom odabira obratite pažnju na narednih par faktora:

   

  • Ergonomija – veoma je bitno da je alat dobro dizajniran, jer će vam to omogućiti ugodan i siguran rad. Birajte alat koji je ergonomski oblikovan i koji lepo leži u vašim rukama i prilagođen je vašoj visini.

   

  • Kvalitet – treba uzeti u obzir, jer će kvalitetni alati trajati duže i omogućiti vam bolju i precizniju obradu drveta.

   

  • Sigurnost – alati koji su izrađeni od boljih materijala uglavnom imaju dobre mehanizme za zaštitu od povreda, zaštitu oštrice i mehanizme kočenja, što će sigurno smanjiti rizik od povreda.

   

  Potezno-nagibna testera ili ger

   

  Neizostavan alat u svakoj stolarskoj radionici je potezni ger. Poznat je kao testera za razrezivanje, a koriste ga i profesionalci i kućni majstori.

   

  Ove mašine su namenjene sečenju različitih materijala, a njihova velika prednost je sečenje pod uglovima. Potezni ger omogućava podešavanje ugla po horizontalnoj i vertikalnoj osi, što obezbeđuje maksimalnu preciznost pri obradi drveta.

   

  Ukoliko kupite kvalitetan ger za drvo danas, koristićete ga godinama. Nudi vam zaista odlične performanse prilikom korišćenja, a kvalitetna ger testera može obrađivati metal i drvo bez problema.

   

  Neke od glavnih prednosti ger mašina u odnosu na druge su:

   

  • Preciznost – omogućavaju vrlo precizno sečenje pod različitim uglovima i sa različitim dubinama reza.

   

  • Brzina – veoma brzo obrađuju drvo, što je naročito važno pri proizvodnji nameštaja ili drugih predmeta od drveta.

   

  • Sigurnost – dizajnirane su tako da pružaju visok nivo sigurnosti pri obradi drveta. Većina ger mašina ima funkcije koje sprečavaju povrede i zaštitne sisteme koji sprečavaju oštećenje materijala.

   

  • Višenamenske – mogu se koristiti za različite vrste obrade drveta, uključujući sečenje, brušenje i bušenje.

   

  • Efikasnost – vrlo su efikasne u obradi drveta, što znači da se materijal može obraditi brzo i bez gubitka kvaliteta.

   

  • Dugotrajnost – vrlo su izdržljive i dugotrajne.

   

  Važnost održavanja alata za dugotrajnost i sigurnost

   

  Održavanje alata je veoma važno, a čak ih i najbolji alati za obradu drveta zahtevaju, kako bi se osiguralo dugotrajno korićenje. Bez redovnog održavanja, alati se mogu istrošiti, polomiti, pa čak i postati opasni za korišćenje.

   

  Kako ovi alati sadrže oštricu, koja je sklona trošenju, lomljenju i pucanju, redovno održavanje i zamena sečiva je ključna kako ne bi došlo do povreda. Takođe, važna stvar je da proverite da su mašine dobro podešene, kako bi osigurale preciznost i bile pouzdane prilikom rada.

   

  Kupovina onlajn ili u prodavnici?

   

  Danas postoji mnogo načina da kupite sve što vam je potrebno, a jedna od najpopularnijih opcija je kupovina putem interneta. Možete jednostavno ukucati u pretraživač recimo najbolje ponude kosilica za travu i dobićete pregršt ponuda.

   

  Kada se radi o alatu, velika prednost je što možete onlajn pronaći sve specifikacije proizvoda, brendove, cene i recenzije drugih kupaca koje vam mogu olakšati donošenje konačne odluke.

   

  Međutim, mnogi majstori vole da odu u prodavnicu i testiraju alate pre nego što ih kupe. Uživo imate mogućnost da dobijete predlog od prodavca, uzmete alat u ruke i proverite da li je to idealna opcija za vas.

   

  Promo

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin