• Kada je vreme da promenite set kvačila i plivajući zamajac

  Mnogi znaju da automobili i kamioni imaju kvačila koja ponekad treba zameniti. Kada je tačno vreme za zamenu? Nažalost, nema preciznog odgovora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kada je vreme da promenite set kvačila i plivajući zamajac
  Foto: Pixabay

   

  Kvačilo može da traje od 48.000 do 161.000 kilometara, zavisno od tipa vozila, načina vožnje i klime. Vozila u toplim klimama brže troše kvačila. 

   

  Umesto da se fokusirate na broj pređenih kilometara, bolje je da naučite da prepoznate znake problema. Dobro održavano vozilo verovatno će imati više zamena kvačila. Zamena je skupa i teška, a odlaganje može smanjiti efikasnost goriva i sigurnost. Zato vlasnici automobila treba da znaju osnove o kvačilima, njihovom radu i znacima problema.

   

  Kako kvačilo funkcioniše

   

  Kvačilo se sastoji od tri glavna dela: lamela kvačila, potisne ploče i zamajca. Kada je kvačilo uključeno, opruge u kvačilu pritiskaju ove tri komponente zajedno, povezujući motor i menjač tako da se okreću istom brzinom.

   

  Kvačilo je izuzetno važno u vašem automobilu jer motor uvek radi, dok točkovi vašeg automobila ne. Kada pritisnete pedalu kvačila, opruge povlače potisnu ploču dalje od lamele kvačila, omogućavajući zamajcu i potisnoj ploči da se okreću različitom brzinom. Ovo vam omogućava da glatko menjate brzine ili da se zaustavite.

   

  Diskovi kvačila, potisne ploče i ležajevi i zamajac često se prodaju u setovima, koje danas možete da poručite i onlajn, što je povoljnije nego kupovina zamenskih delova pojedinačno. U zavisnosti od modela vozila i preporuka proizvođača, neki setovi mogu uključivati i pilot ležajeve za ulaznu osovinu.

   

  Mnogi proizvođači nude ove delove samo kao kompletan set jer smatraju da, ako je disk kvačila istrošen, i ostali delovi su verovatno u sličnom stanju. Ako su inženjeri koji su dizajnirali, izgradili i testirali vaše vozilo došli do ovog zaključka, njihov savet je vredan pažnje.

   

  S obzirom na količinu rada potrebnu da se pristupi komponentama kvačila, može biti „jeftino, ali skupo“ zameniti samo istrošeni deo, jer je važno da sve komponente funkcionišu zajedno.

   

  5 znakova da vašem kvačilu treba zamena

   

  Ali, koji su neki od znakova da vaše kvačilo treba da se promeni? U nastavku su najčešći problemi sa kvačilom koje ne funkcioniše kako treba:

   

  1. Klizanje kvačila

   

  Jedan od prvih znakova problema je klizanje kvačila. Vremenom se materijal za trenje na kvačilu istroši, što može dovesti do toga da kvačilo počne da klizi. Ovo ćete primetiti kada vaš automobil ne ubrzava kako treba, čak i kada motor povećava broj obrtaja. Kada je pedala kvačila potpuno puštena, ne bi trebalo da bude klizanja. 

   

  Klizanje možete prepoznati po neočekivanom povećanju broja obrtaja motora bez odgovarajućeg ubrzanja kada je automobil u brzini, pedala kvačila nije pritisnuta, a vi dodajete gas. Ovaj problem će biti naročito očigledan kada pokušavate da ubrzate uz strmu uzbrdicu.

   

  2. Trzanje kvačila

   

  Trzanje kvačila je drugi čest problem. Oseti se najviše kada krećete iz mesta. Manifestuje se kao jaka vibracija koja dolazi od motora ili transmisije dok puštate kvačilo da biste pokrenuli automobil. Ovo se obično dešava zbog prisustva ulja ili hidraulične tečnosti na površini kvačila, što sprečava pravilno prijanjanje. 

   

  Kvačilo tada delimično prijanja, pa proklizava, pa opet prijanja, i tako dalje. Trzanje može biti uzrokovano i neusklađenošću kvačila, blago iskrivljenim zamajcem, ili jednostavno zbog istrošenosti i glaziranja kvačila do te mere da ne može konzistentno da prijanja.

   

  3. Vidljiva oštećenja na zamajcu

   

  Pošto disk kvačila ima direktan kontakt sa zamajcem motora, bitno je pažljivo pregledati zamajac na bilo kakve vidljive znakove oštećenja. To mogu biti pukotine ili tragovi pregrevanja koji nastaju zbog prekomernog trenja i toplote.

   

  Ako primetite veliko njihanje ili titranje zamajca, što može ukazivati na moguće deformacije, od velike je važnosti da odmah angažujete kvalifikovanog mehaničara kako bi pregledao kvačilo i zamajac. Nastavak vožnje sa istrošenim kvačilom ili zamajcem može dovesti do ozbiljnijih i skupljih oštećenja menjača.

   

  4. Potisni ležajevi i dvostruki zamajci

   

  Istrošeni potisni ležajevi i dvostruki zamajci takođe mogu biti problem. Kada počnu da otkazuju, mogu proizvesti tihi zvuk brujanja koji dolazi iz menjača i nestaje kada pritisnete pedalu kvačila. 

   

  Ako čujete ovaj zvuk, moguće je da imate problem sa potisnim ležajem ili dvostrukim zamajcem (ako ih vaš automobil ima).

   

  5. Ostali problemi koji mogu da nastanu

   

  Postoje i brojni drugi problemi povezani sa kvačilom koje možete iskusiti, a koji možda nisu povezani sa samim kvačilom. Ponekad problem nije u klizanju, već u lepljenju. Ako vaše kvačilo neće pravilno da otpusti, nastaviće da okreće ulazno vratilo. Ovo može uzrokovati škripanje ili potpuno onemogućiti prebacivanje u brzinu. 

   

  Neki od uobičajenih razloga zbog kojih kvačilo može da lepi su:

   

  • Puknuti ili rastegnuti kabl kvačila: Kabl treba da ima odgovarajuću količinu napetosti da bi efikasno gurao i povlačio.
  • Propuštanje ili neispravni pomoćni i/ili glavni cilindar kvačila: Curenje sprečava cilindre da postignu potreban pritisak.
  • Vazduh u hidrauličnom sistemu: Vazduh utiče na hidrauliku tako što zauzima prostor potreban tečnosti za stvaranje pritiska.
  • Nepravilno podešena veza: Kada vaša noga pritisne pedalu, veza prenosi pogrešnu količinu sile.

   

  Zaključak

   

  Važno je brzo reagovati na probleme sa kvačilom ili zamajcem kako biste sprečili dodatna oštećenja na prenosnom sistemu vozila. Ako primetite bilo koji od znakova koje smo pomenuli, preporučljivo je da se obratite kvalifikovanom mehaničaru kako bi pregledao ove delove i utvrdio da li je potrebna zamena. Redovno održavanje i pravovremene intervencije mogu doprineti dugotrajnosti i glatkom radu prenosnog sistema vašeg vozila.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 4

  1. Pisac ili prevodilac teksta očigledno ne poznaje i ne razume problematiku o kojoj piše. To se može videti na više mesta. Od ovakvog teksta veća je šteta nego korist, a Zrenjanin ima visoku tehničku školu!?

  2. 48-162 hiljade? Kvalifikovan mehanicar za odvrtanje i zavrtanje srafova? Trajnost kvacila zavisi od teraca kola i vozaca auta. Isto je i sa kocnicama. Teras ili vozis? Auto ili kola(wagen)

  3. Pisac pojma nema o zivotu,niti o kvacilu!U svakom slucaju tekst bez koristi,ko razume shvstice!

  4. Davno više gluposti nisam pročitao,ali sam nešto i naučio.Nauĉio sam da moj auto ide bez lameleako sam dobro izračunao punih 168000 km.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme