• Foto-reportaža sa manifestacije „Žetelački dani“: Mužljanci čuvaju tradiciju

  Jubilarna, četrdeseta po redu manifestacija „Žetelački dani“, održava se danas na žitnom polju kod Sunčanog jezera u Mužlji. Istovremeno, organizovan je i sedmi „Riblji dan“ i prvi mini sajam poljoprivrede.   Cilj manifestacije „Žetelački dani“ je nastavak višedecenijske tradicije ručnog košenja žita, iskazivanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Foto-reportaža sa manifestacije „Žetelački dani“: Mužljanci čuvaju tradiciju

  Jubilarna, četrdeseta po redu manifestacija „Žetelački dani“, održava se danas na žitnom polju kod Sunčanog jezera u Mužlji. Istovremeno, organizovan je i sedmi „Riblji dan“ i prvi mini sajam poljoprivrede.

   

  Cilj manifestacije „Žetelački dani“ je nastavak višedecenijske tradicije ručnog košenja žita, iskazivanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Proslavljeni veslač Milorad Stanulov jedan od učesnika „Tamiške regate“

   

  Prilika je to svake godine da kose ukrste najbolji kosci iz cele Vojvodine. Ekipu, pored kosaca, čine i žene koje vezuju snopove pokošenog žita i slažu ih u pravilne krstine.

   

  Iako se takmičari ozbiljno pripremaju i svoje kose dobro naoštre, takmičenje, pre svega, ima za cilj da sačuva ove stare, tradicionalne veštine od zaborava. I, naravno, najvažnije je da se svi dobro provedu i zabave.

   

   

  A pre nego što počne žetva uz pomoć kose, srpa i vrednih ruku, koje rukovedaju i denu snoplje novog žita, na travi se posluži bogat doručak. U pitanju je težak posao, pa su za doručak obavezni slanina, kobasica, šunka, bareni krompir i kuvana jaja, paradajz i krastavac, beli i crni luk, mladi sir, kiselo mleko, štrudle sa makom i višnjama, kajsije i jabuke petrovače.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Žetelački dani“ su jedna od najdugovečnijih ovdašnjih manifestacija. Njeni organizatori su Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“, civilne organizacije i Mesna zajednica Mužlja.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme