• Foto priča iz Belog Blata: Počela je „Beloblatska kobasica“, evo šta smo jutros zabeležili

  Danas je u Belom Blatu počela tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Beloblatska kobasica“. U pitanju je jedna od najpopularnijih vojvođanskih manifestacija, zbog koje u ovo selo na području grada Zrenjanina već godinama dolazi ogroman broj posetilaca.   Upravo iz tog razloga, program festivala podeljen je na dva dana, kako bi se izbegle gužve i kolaps […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Foto priča iz Belog Blata: Počela je „Beloblatska kobasica“, evo šta smo jutros zabeležili

  Danas je u Belom Blatu počela tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Beloblatska kobasica“. U pitanju je jedna od najpopularnijih vojvođanskih manifestacija, zbog koje u ovo selo na području grada Zrenjanina već godinama dolazi ogroman broj posetilaca.

   

  Upravo iz tog razloga, program festivala podeljen je na dva dana, kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kad Kuzmanovi isteraju karuce iz avlije, svi moraju za njima da se okrenu

   

  Manifestacija „Beloblatska kobasica“ se sastoji iz dva dela. Prvi deo čini takmičenje u svinjokolju, dok drugi deo predstavlja nadmetanje u pravljenju svežih domaćih kobasica.

   

  U subotu, 4. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju, baš onako kako se nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela, Ečke, Stajićeva, Mužlje i Perleza, kao i domaćini iz Belog Blata, imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.

   

  U nedelju, 5. februara, centralni povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Najbolje takmičarske ekipe očekuju vredne nagrade.

   

  Vredni beloblatski domaćini će tokom ova dva dana posetiocima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu, krvavicu… A sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pored toga, biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, proizvoda iz oblasti starih zanata…

   

  U nastavku pogledajte šta je ekipa portala zrenjaninski.com jutros zabeležila na terenu.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin