• Duda Stanić se bavi sokolarstvom, a u svom dvorištu ima pravi mini zoo vrt

  Duda Stanić iz Orlovata, sela na području grada Zrenjanina, ima jednu neobičnu strast. On se poslednjih nekoliko godina bavi sokolarstvom. U njegov mini zoo vrt, koji je napravio u dvorištu kuće, pre nekoliko godina prvo je došla ženka jastreba Olgica, a onda je stigla i Ljubica.   – Jako volim ptice i u svom domaćinstvu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Duda Stanić se bavi sokolarstvom, a u svom dvorištu ima pravi mini zoo vrt

  Duda Stanić iz Orlovata, sela na području grada Zrenjanina, ima jednu neobičnu strast. On se poslednjih nekoliko godina bavi sokolarstvom. U njegov mini zoo vrt, koji je napravio u dvorištu kuće, pre nekoliko godina prvo je došla ženka jastreba Olgica, a onda je stigla i Ljubica.

   

  – Jako volim ptice i u svom domaćinstvu imam razne vrste. Imam desetak vrsti gusaka, patke, papagaje, pa čak i emue, a onda sam poželeo da uzgajam i jastrebove. Na izložbi ptica sam upoznao sokolara od kog sam nabavio jednog, a onda i drugog jastreba, tako da danas imam Olgicu i Ljubicu. Jedna ima četiri godine, a druga je mlađa. Ima malo više od godinu dana – priča Duda Stanić za portal zrenjaninski.com.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Udomi, ne kupuj: Ova lepa bela pufnica rođena je na ulici

   

  U domaćinstvo Stanićevih jastreb stigne kao pile od 15 dana. Prvo bude u kući, u toplom, a onda polako kreće „socijalizacija“.

   

  – Puštam jastreba u dvorište, da se navikne na pse, na vozila, na buku. A onda kreće obuka za lov. Imam kompletnu opremu za njih, od rukavica do kaveza, stajalica, sokolarskog prsluka. Jastrebovi su odlični lovci. Dresiraju se da se ponašaju u lovu. Moji su dresirani za lov na zeca. U lovu sa jastrebovima postoje posebna pravila. Kad nas nekoliko krene u lov, lovi samo jedan jastreb ili soko. Ostali čekaju da on završi posao – uspešno ili neuspešno, nije važno – objašnjava Duda.

   

   

  Sokolari su poseban svet

   

  Kaže da su sokolari poseban svet. Kad se nađu, pričaju samo o svojim pticama. Zato redovno organizuju susrete, a baš nedavno su se okupili u Bečeju i bilo ih je bukvalno iz cele Evrope.

   

  – Ko ne deli našu strast, ne razume, misli da smo ludi. Mi pričamo samo o pticama, dresuri, opremi. Nedavno smo se družili četiri dana u Bečeju. Stigli su sokolari iz Grčke, Holandije, Slovenije, Austrije… – kaže Duda.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

   

  Poslednjih godinu dana sa ocem u lov je krenula i Dudina 20-godišnja kćerka Milica. Ko se jednom zarazi, nema mu spasa, uz osmeh ističe Duda.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nikola Stajić ima retku privilegiju da se druži sa orlovima belorepanima

   

  Olgica i Ljubica neće dugo biti same. Duda planira da nabavi i mužjaka, pa da jastrebovi dobiju i potomstvo.

   

  duda stanić
  Foto: Privatna arhiva

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme