• Dimničar Konstantin Forotičan tokom pet decenija rada spasao više od stotinu života

  Iako je već 14 godina u penziji, čuveni zrenjaninski dimničar Konstantin Forotičan i danas biciklom obilazi domaćinstva u gradu i okolnim selima, kako bi proverio i očistio dimnjake na kućama uoči početka grejne sezone. Baš u ovo vreme Konstantin ima i najviše poziva. Kaže da su prethodnih dana bile velike gužve, pa je na terenu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dimničar Konstantin Forotičan tokom pet decenija rada spasao više od stotinu života

  Iako je već 14 godina u penziji, čuveni zrenjaninski dimničar Konstantin Forotičan i danas biciklom obilazi domaćinstva u gradu i okolnim selima, kako bi proverio i očistio dimnjake na kućama uoči početka grejne sezone. Baš u ovo vreme Konstantin ima i najviše poziva. Kaže da su prethodnih dana bile velike gužve, pa je na terenu bio od jutra do mraka.

   

  – Već pet decenija se bavim ovim poslom. Završio sam dimničarski zanat, to je u ono vreme bio dvogodišnji smer. Jedan dan bismo bili u školi, a drugi dan na praksi. Hvala Bogu, imao sam dobrog majstora koji me je naučio zanatu, pa sam i ja postao dobar majstor – priča za portal zrenjaninski.com sedamdesetogodišnji Konstantin Forotičan.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Za neke je i u današnje vreme domaći sapun najbolji izbor

   

  Ovaj vremešni, ali vitalni odžačar, svojevremeno je radio u čuvenom zrenjaninskom preduzeću „Dimničar“, koje se ugasilo nakon loše privatizacije. Po odlasku u penziju, odlučio je da se otisne u privatničke vode. Već 12 godina radi samostalno, a u gradu i obližnjim mestima ga svi poznaju.

   

  – Svakodnevno biciklom idem na teren po gradu i okolnim selima – Kleku, Ečki, Aradcu, jer postoje biciklističke staze do tih mesta. Kad zbog lošeg vremena ili drugih okolnosti ne mogu biciklom, onda idem gradskim autobusom. U dalja mesta idem autostopom. Svi me poznaju, pa mi stanu i povezu me. Znaju da dimničar donosi sreću ljudima – kroz osmeh kaže naš sagovornik, dodajući da u ovo vreme ima i po desetak terena dnevno.

   

  dimničar konstantin forotičan

   

  Voli svoj posao i radi ga s ljubavlju

   

  Konstantin naglašava da voli svoj posao i da ga radi s ljubavlju, jer često ljudima spasava živote.

   

  – Dimnjaci se zapuše usled višegodišnjeg korišćenja, ili upadne golub unutra, što sve može biti fatalno po ukućane. Spasao sam preko stotinu života radeći svoj posao. Ljudi me stalno zovu, pozdravljaju… Imam stalne mušterije koje me uvek zovu uoči početka grejne sezone ili u toku zime da im prekontrolišem dimnjake. Kod nekih odlazim i više od trideset godina – ističe Forotičan.

   

  On dodaje da se odaziva na svaki poziv – nema veze gde i kada ga zovu.

   

  – Imao sam situaciju da me zovu za Badnje veče. Bračni par sa bebom je želeo da prikopča grejanje na plin, ali su ukućani osetili da nešto smrdi. Kada sam otišao tamo, ustanovio sam da je dimnjak zapušen i rešio sam problem, tako da je sve prošlo u najboljem redu – priseća se naš sagovornik.

   

  Nažalost, malo je novih generacija koje su spremne da izuče dimničarski zanat i nastave posao kojim se još uvek bavi Konstantin.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Do sada sam, tokom svog radnog veka, obučio više od trideset radnika. Međutim, u poslednje vreme nikoga ne zanima ovaj posao. Eto, raspisan je konkurs „Moja prva plata“, namenjen mlađima od 30 godina, ali niko od mladih neće da radi, samo pita za platu. Imao sam jednog na obuci, posle tri dana je odustao – ističe Konstantin Forotičan.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme