• Da li znate: Od kada se kiti jelka i kada je ona postala simbol novogodišnjih praznika

  Okićena jelka je simbol novogodišnjih praznika. Sve češće je to plastična, koja dugo traje i kojoj ne otpadaju iglice. Međutim, i dalje ima onih koji prazničnu atmosferu ne mogu da zamisle bez opojnog mirisa četinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li znate: Od kada se kiti jelka i kada je ona postala simbol novogodišnjih praznika
  Foto: Pexels

   

  Ali, od kada se jelka kiti i kada je ona postala simbol novogodišnjih praznika?

   

  Iako se za titulu postojbine okićene novogodišnje jelke bore Letonija i Estonija, po svoj prilici kićenje jelke je stiglo iz Nemačke, odnosno nekadašnje njene teritorije, a danas Francuske – Alzasa.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ishrаnа u vrеmе nоvоgоdišnjih prаznikа: Ovaj period sa sobom donosi brojne izazove

   

  Istorija veli da je posle ukrašene jelke u katedrali u Strazburu 1539. to postala takva moda da je već nekoliko godina kasnije stigla u veliki broj domova. Običaj je postao toliko popularan u celom regionu da je grad Frajburg uoči Božića 1554. godine morao da zabrani seču drveća.

   

  U Englesku i u kraljevski dvor običaj kićenja jelke donela je nemačka princeza Šarlota, ali su za ustoličenje običaja zaslužni kraljica Viktorija i princ Albert.

   

  Nemački emigranti i Englezi, svetski putnici, ovaj običaj su nosili kud god su išli i tako je novogodišnja jelka stigla na sve kontinente.

   

  Nešto stariji sećaju se i kriskindli

   

  Jelku kite ukućani u skladu sa svojom estetikom, ali nešto je isto kod svih novogodišnjih jelki. Na vrhu jelke mora biti zvezda što se povezuje sa tri mudraca i rođenjem Isusa.

   

  Jelke su se nekada kitile plodovima voća i drvenim ukrasima, a onda su stigli stakleni, pa porculanski ukrasi. U mnogim porodicama, ukrasi za jelku su porodična relikvija, koja se čuva i prenosi sa kolena na koleno.

   

  Neizostavne su i girlande, svetlucave trake. Prvo su bile srebrne, kao smrznute borove grančice, a onda sve šarenije.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nešto stariji se sećaju i kriskindli, jako slatkih bombona umotanih u svetlucavi papir, bez kojih se jelka nije mogla zamisliti. Tek mnogo kasnije su stigle i lampice.

   

  Čudesna božićna priča stigla je u CineStar Zrenjanin!

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme