• Baš kao što je nekad bilo: Prelepi prizori sa žitnih polja kod Mužlje (Foto)

  Danas se na žitnim poljima pored Sunčanog jezera, u ataru Mužlje, održava 38. po redu manifestacija „Žetelački dan“.   Prilika je to da se u kosidbi žita na starinski način okušaju ekipe koje već tradicionalno dolaze iz cele Vojvodine.   Pre nego što takmičenje počne, kosci i njihovi pomagači dobro doručkuju. Jer, košenje žita na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Baš kao što je nekad bilo: Prelepi prizori sa žitnih polja kod Mužlje (Foto)

  Danas se na žitnim poljima pored Sunčanog jezera, u ataru Mužlje, održava 38. po redu manifestacija „Žetelački dan“.

   

  Prilika je to da se u kosidbi žita na starinski način okušaju ekipe koje već tradicionalno dolaze iz cele Vojvodine.

   

  Pre nego što takmičenje počne, kosci i njihovi pomagači dobro doručkuju. Jer, košenje žita na nekadašnji način, ali i rukovedanje i sadevanje, spadaju u najteže fizičke poslove.

   

  PROČITAJTE JOŠ: “Dijamant” je pripremio najnoviju zvezdu vaše trpeze – Butissimo!

   

  Na trpezi, odnosno na čaršavu koji se prostre na zemlju, obavezno se nađu bareni krompir, jaja, šunka, kobasice, slanina „sapunjara“, može i malo čvaraka, domaćeg sira, hleba, masti i paprike…

   

  38. žetelački dan

   

  Od salate, obavezni su crni i beli luk, paradajz, ali i krastavci. Tu je i ovogodišnje voće – kajsije, jabuke petrovače…

   

  Od kolača, obavezno štrudle sa višnjama, makom i orasima.

   

  Muškarci popiju malo rakije iz fićoka i posao može da počne.

   

  Kad dospe žito, pa ako je još dobro rodilo, ima razloga za veselje.

   

  I danas su tamburaši uveselili početak žetve.

   

  Biraju se i pobednici, a žiri ocenjuje sve, počev od doručka, preko nošnje, do izgleda alata i pokošene njive. Međutim, izbor pobednika je u drugom planu. Suština ovog događaja je druženje i čuvanje tradicije od zaborava.

   

  38. žetelački dan

   

  Kako su živeli naši preci

   

  Manifestaciju, koju organizuje Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje, svečano je otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

   

  – Ovakvim manifestacijama želimo da se prisetimo kako su naši preci nekada išli u njivu, šta je to što su nosili sa sobom i kako su funkcionisali poljoprivredni radovi. A glavni cilj je da se družimo i razgovaramo. Posebnu radost svima nama pričinjavaju deca koja učestvuju u programu i od malih nogu čuvaju našu tradiciju. To je najveće bogatstvo ovakvih događaja – kazao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

   

  38. žetelački dan

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  On je naglasio da su na manifestaciji „Žetelački dan“ ponovo prisutni gosti iz drugih krajeva što, kako je ocenio, pokazuje da su Zrenjaninci dobri domaćini.

   

  – Nadam se da ćemo se i narednih godina družiti ovde i svi zajedno uživati u „Žetelačkim danima“ – poručio je Santovac prilikom svečanog otvaranja manifestacije.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme