• Automobili marke „Zastava“ imaju posebno mesto u porodici Ugrenović

  Automobili kragujevačke „Zastave“ imaju posebno mesto u porodici Ugrenović iz Zrenjanina. Od 1968. godine, pa sve do danas, bar jedan auto u voznom parku ove porodice bio je „Zastavin“.   – Kao i u većini tadašnjih jugoslovenskih porodica, prvi auto u našem voznom parku bio je „fića“. Kupio ga je polovnog moj deda Marko 1968. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Automobili marke „Zastava“ imaju posebno mesto u porodici Ugrenović

  Automobili kragujevačke „Zastave“ imaju posebno mesto u porodici Ugrenović iz Zrenjanina. Od 1968. godine, pa sve do danas, bar jedan auto u voznom parku ove porodice bio je „Zastavin“.

   

  – Kao i u većini tadašnjih jugoslovenskih porodica, prvi auto u našem voznom parku bio je „fića“. Kupio ga je polovnog moj deda Marko 1968. godine. Deda je vozio „fiću“ nekoliko godina, a onda je 1976. kupio žutu „Zastavu 101“, čuvenog „stojadina“. Tada je moja porodica živela u Žitištu i deda mi je pričao da je bila prava atrakcija kad je u selo ulazio žutim „stojadinom“, koji je u to vreme bio pojam, jugoslovenski „Mercedes“. „Stojadin“, koji danas vozim ja, kupljen je nov, bukvalno sa trake, 2008. godine – priča za portal zrenjaninski.com Ognjen Ugrenović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dušan Grmuša iz Melenaca veliki je zaljubljenik u konje i konjički sport

   

  ognjen ugrenović

   

  Sa „stojadinom“ obišao sve zemlje bivše Jugoslavije

   

  Prema Ognjenovim rečima, „Zastava 101 – skala 55“, koji su Ugrenovići kupili 2008. godine, bio je među poslednjim proizvedenim u fabrici, nakon 40 godina kontinuirane proizvodnje.

   

  – U fabrici su, zbog marketinga, menjali imena i dodavali novim serijama neke detalje, ali „stojadin“ je skoro identičan onom prvom koji je proizveden u „Zastavi“ 1971. godine. Naš „stojadin“, koji vozimo, evo, već 13 godina, u potpunosti je identičan onom iz 2008. godine. Ništa nije menjano, samo je ugrađena jedna mala konzola za radio, jer radio nije postojao u originalnom. Svi delovi na njemu su sertifikovani, novi su, ništa polovno nije ugrađivano, niti nešto što nije iz „Zastave“. Sve što se na njemu radilo, radilo se pod stručnim nadzorom nekog iz „Zastave“ – objašnjava Ognjen.

   

  „Stojadin“ se redovno održava, pazi i neguje i u odličnom je stanju. Jednom nedeljno se pregleda, provoza i, kako Ognjen kaže, ne čuva se za posebne prilike.

   

  – Za mene je moj „stojadin“ pouzdan i siguran automobil, koji me nikad nije izneverio. Nedavno sam sa njim bio u Mađarskoj. Obišao je sve zemlje bivše Jugoslavije, stigao je i do Rumunije i Bugarske, a najdalje do Berlina – priča Ognjen.

   

  zastava stojadin

   

  „Stojadin“ je član porodice

   

  Nepodeljenu ljubav „stojadin“ dobija od svih članova porodice Ugrenović a, kako kaže Ognjen, najviše se njime i dalje bavi deda.

   

  – „Stojadin“ je član naše porodice, iako imamo i druge automobile u porodičnom voznom parku. Mene su iz porodilišta dovezli u „stojadinu“. I trudiću se da ga održavam tako dobro da mi traje koliko god je duže moguće. Njegovo održavanje nije jeftino. Nekad kažem – kao da imamo „rols rojsa“. Sve je manje originalnih delova, pa smo morali da napravimo ličnu zalihu delova koji su najčešće potrebni. Ali, niko ne žali za tim novcem, jer nam „stojadin“ svima u porodici mnogo znači – navodi Ognjen.

   

  ognjen ugrenović

   

  Ognjen je, inače, student treće godine prava u Insbruku. Zato „stojadina“ ne vozi često, ali kad god dođe kući, čeka ga njegov auto, servisiran, održavan, opran… Samo da sedne i krene.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Planiram da ga odvezem u Austriju, jer mislim da ću tamo nastaviti školovanje. Tamo bi bio registrovan kao old tajmer, a onda imam pravo da ga vozim 60 sati nedeljno. Kad sam u Srbiji, ne vozim drugi automobil, samo „stojadina“. Nekom je smešno, ali je mnogo više onih koji me podržavaju, jer razumeju da čuvanjem „stojadina“ čuvam i duh vremena, nekih dobrih vrednosti. Ja kroz njega čuvam sav svoj dosadašnji život – zaključuje Ognjen Ugrenović.

   

  zastava stojadin

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Slobodno vreme

  Kako klima uređaji utiču na naše zdravlje?

  Dolazi vreme visokih temperatura, kada većina osoba koje ne tolerišu, ili ne vole vrućinu, pribegava toliko željenom rashlađivanju koje im pruža klima uređaj. Ipak, postavlja se pitanje može […]