• OBELEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA PRVOG SRPSKOG NACIONALNOG VEĆA

  ZRENJANIN – U Zrenjaninu se danas obeležava 31. oktobar, datum osnivanja prvog Srpskog nacionalnog veća u Velikom Bečkereku, fomiranog pre 98 godina u gradu na Begeju. Tim povodom služena je svečana liturgija u Uspenskom hramu u Svetosavskoj ulici, a u hramovnoj porti održan je svečani skup, kojom prilikom je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OBELEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA PRVOG SRPSKOG NACIONALNOG VEĆA

  ZRENJANIN – U Zrenjaninu se danas obeležava 31. oktobar, datum osnivanja prvog Srpskog nacionalnog veća u Velikom Bečkereku, fomiranog pre 98 godina u gradu na Begeju.

  Prisutnima se obratio Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke
  Prisutnima se obratio Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke

  Tim povodom služena je svečana liturgija u Uspenskom hramu u Svetosavskoj ulici, a u hramovnoj porti održan je svečani skup, kojom prilikom je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, položio venac na spomen ploču na zidu zdanja u kojem je 31. oktobra 1918. godine osnovano prvo Srpsko narodno veće u Vojvodini.

  – Okupljeni smo ovde da slavimo slavne datume borbe za slobodu našeg naroda. Prošlo je 98 godina od važnih istorijskih događaja koji su se upravo u Zrenjaninu odigrali, u zdanju Srpske pravoslavne crkvene opštine, kada su naši ugledni sugrađani, intelektualci, formirali Srpski narodni odbor, prvi na tlu tadašnje Ugarske. Mudri naši sugrađani, dr Slavko Županski i dr Andrija Vasić, sa nekolicinom svojih drugova i uz podršku Emila Gavrila, formiraju prvi Srpski narodni odbor, da spremno dočekaju dane koji slede, i dolazak srpske oslobodilačke vojske. To je bila prethodnica Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu od 25. novembra, kada je doneta istorijska odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Srbiji. Mi smo ovde da pokažemo da imamo svest o značaju tih događaja i da poštujemo veliku hrabrost i pregnuća prethodnika  – naglasio je u obraćanju okupljenima u porti Uspenskog hrama, Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

  Venac je položio gradonačelnik Čedomir Janjić
  Venac je položio gradonačelnik Čedomir Janjić

  On je pročitao i imena osnivača prvog Srpskog nacionalnog veća, u kojem su bili dr Slavko Županski, Andrija Vasić, Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Živko Terzin, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković i Jefta Vukov.

  Prisutni su, nakon Bjelogrlićevog govora, otišli do kuće u kojoj je živeo dr Slavko Županski u Svetosavskoj ulici, gde su na spomen ploču vence položili predstavnici lokalne samouprave i načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan, kao i predstavnici organizacija i udruženja. Tom činu prisustvovali su i potomci dr Slavka Županskog.

  O značaju pregalaštva dr Slavka Županskog, osnivača i predsednika Srpskog nacionalnog veća, govorio je načelnik okruga Dušan Šijan.

  Ispred kuće Slavka Županskog
  Ispred kuće Slavka Županskog

  Planiran je i večernji program proslave, u okviru kojeg će u 19 časova biti održana Svečana akademija u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, a od 19.20 časova predstava Narodnog pozorišta Beograd „Ubi me kurje oko“. Program se završava koktelom od 20.30 u foajeu Narodnog pozorišta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika