• Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline danas organizovali protest

  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline organizovali su danas protest u našem gradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva i goriva i izostanka podrške države u ovoj situaciji.   Poljoprivrednici su došli traktorima na parking ispred Kristalne dvorane, a zatim su se zaputili u protestnu vožnju gradom.   – Mi plaćamo punu cenu nafte, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline danas organizovali protest

  Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline organizovali su danas protest u našem gradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva i goriva i izostanka podrške države u ovoj situaciji.

   

  Poljoprivrednici su došli traktorima na parking ispred Kristalne dvorane, a zatim su se zaputili u protestnu vožnju gradom.

   

  – Mi plaćamo punu cenu nafte, kao i svako vozilo koje stane na pumpu. Tu nas država ne prepoznaje, što je bedno i sramotno, na kraju krajeva i pljačkaški. Svaka država u našem okruženju oslobađa poljoprivrednike akcize ili dela akcize, i samim tim njihovi poljoprivredni proizvođači imaju znatno jeftinije gorivo. Mi to tražimo godinama – poručio je ratar iz Zrenjanina Slavko Vukov.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Urbano pčelarstvo: Još smo mi daleko od svetskih trendova

   

  On je naglasio da je đubrivo postalo preskupo, a čak je i pitanje da li ga ima u dovoljnim količinama.

   

  – Rešenje je vrlo jednostavno, a to su subvencije po hektaru koje će kompenzovati naše velike troškove. Tražimo 200 evra po hektaru za ratarsku proizvodnju, do 100 hektara, i oslobađanje sto posto akcize na 60 litara po hektaru, do 100 hektara. To su dve ključne stvari koje će rasteretiti našu proizvodnju i garantovati da ova država može da očekuje iole ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju. U suprotnom, štedećemo na gorivu, što nije dobro za proizvodnju. Štedećemo i na đubrivu, što je još gore. Bilansi će biti znatno redukovani, a država će imati veću štetu nego što bi je imala da nam pomogne – istakao je Vukov.

   

  protest poljoprivrednika

   

  Na protestu samo kad dogori do nokata

   

  Poljoprivrednik iz Botoša Borislav Čizmaš je naglasio da učesnici protesta nisu izašli na ulicu zbog politike, niti zbog vlasti, već zbog budućnosti svojih porodica.

   

  – Poljoprivrednici su izlazili na proteste samo kad je dogorelo do nokata, a mislim da je ovo sad taj momenat. Ako država ne preduzme nešto, neće biti dobro po naciju – rekao je Čizmaš.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pavel Zahorec iz Aradca je ocenio da agrarna politika u Srbiji ne ide u pravom smeru.

   

  – Kod nas su subvencije minimalne, jad i beda. Moramo da dobijamo subvencije i da bismo ulagali u zemljište, a ne samo za mehanizaciju i našu godišnju proizvodnju – dodao je Zahorec.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Šta sad poljoprivrednici traže bolje uslove, opravdano, a unapred se ograđuju da su apolitični?! Zašto strah? Od čega se bojite? Sve je politika, i čista voda, uklanjanje pruga i čist vazduh i cena otkupa mleka, u defile traktora kroz grad? I kada vam ponude mizerno bolje uslove, vi im prižite ruku ispred medija, podanički ima zahvalite, ugostite ih pred izbore, dozvolite da vas i dalje ponižavaju, do sledećeg dogorevanja ispod nokata.

  2. Kada poljoprivrednici budu shvatili da je sve u ovoj državi politika, onda će i njihovi problemi biti rešeni. Ako ne budu stavili prst na čelo i prvo postavili pitanje odgovornosti za sve ono što im se dešava, ništa od njihovog protesta. Morate biti više solidarni sa ostalim slojevima društva, a ne okretati glavu i gledati svoja posla, kada drugi protestuju.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda