• Traže preventivne preglede za žene

  Apel ligašica

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da obezbede pravovremene preventivne preglede koji mogu da ukažu na rizike, omoguće rano otkrivanje, ali i olakšaju i ubrzaju borbu protiv eventualnih oboljenja, poručila je danas potpredsednica tog Foruma Ankica Dostanić.

  Ankica Dostanic
  Dostanić je na konferenciji za novinare upozorila da u Srbiji danas ne postoje sistemska rešenja kojima bi se rešila pitanja preventivnih pregleda za žene i omogućila im da svakodnevno, na dostojanstven način i u prihvatljivim rokovima, provere svoje zdravlje i obave redovne sistematske preglede.

  Ona je ukazala i na opasnosti zanemarivanja zdravstvenih tegoba sa kojima se može suočiti svaka devojka ili žena.

  „Ovde nije reč o neumoljivoj statistici već o životnoj stvarnosti i činjenici da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 žena godišnje izgubi bitku za život. Ovo je naša stvarnost, zauzimamo drugo mesto u Evropi. Podaci još više zabrinjavaju ako znamo da je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme“, objasnila je ona.

  Dostanić je kritikovala i dostupnost podataka koji govore da je Srbija među poslednjima u Evropi i ocenila da postoji selektivnost pri lečenju, te da zdravstveni sistem nije podjednako dostupan za sve građane.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika