• PREDSTAVLJENO VIŠE OD 30 PROJEKATA KOJE FINANSIRA EU

  ZRENJANIN – Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, na kom su predstavljeni najznačajniji aktuelni projekti koje u Vojvodini finansira Evropska unija, održan je danas u Zrenjaninu zajedno sa tradicionalnom manifestacijom „Evropsko selo“.     Na Sajmu EU projekata predstavljeno je tridesetak projekata u čijoj realizaciji u ovom trenutku aktivno učestvuje Evropska unija, a čija […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PREDSTAVLJENO VIŠE OD 30 PROJEKATA KOJE FINANSIRA EU

  ZRENJANIN – Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, na kom su predstavljeni najznačajniji aktuelni projekti koje u Vojvodini finansira Evropska unija, održan je danas u Zrenjaninu zajedno sa tradicionalnom manifestacijom „Evropsko selo“.

   

   

  Na Sajmu EU projekata predstavljeno je tridesetak projekata u čijoj realizaciji u ovom trenutku aktivno učestvuje Evropska unija, a čija je vrednost više stotina miliona evra. Sajam je protekao u znaku obeležavanja desetogodišnjeg članstva u Evropskoj uniji koje ove godine proslavlja Rumunija, a sa kojom Srbija odlično sarađuje kroz projekte prekogranične saradnje. Zato je, ove godine, jedan od organizatora Sajma EU projekata, pored Delegacije EU u Republici Srbiji, Kancelarije za EU integracije u Vladi Srbije i Grada Zrenjanina, bila i Ambasada Republike Rumunije.

   

  Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ i manifestaciju „Evropsko selo“ otvorili su Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, i Milan Čežek iz Fonda za evropske poslove AP Vojvodine.

   

  – Danas zajedno proslavljamo evropski duh Zrenjanina. Pozivam građane da što bolje upoznaju Evropsku uniju jer je ona budućnost Srbije – rekao je, prilikom otvaranja, Oskar Benedikt.

   

  Ministarka Joksimović je istakla da je naša zemlja uvek bila deo Evrope i da u kulturnom i istorijskom smislu pripada Evropi.

   

  – Evropska unija, organizacija koja je donela mir i stabilnost u Evropi, danas je najbolje mesto za život i rad. Zato je Srbija na evropskom putu – dodala je Joksimović.

   

  Posetioci sajma su imali prilike da vide brojne projekte prekogranične saradnje sa Rumunijom kojima uspešno rukovodi Kancelarija za EU integracije Vlade Srbije, a koji se odnose na saradnju u oblasti turizma, prevencije od poplava, osnaživanja preduzetnika iz banatskih opština.

   

  Evropska unija je uložila znatna sredstva u pomoć poplavljenim područjima i ova podrška će se nastaviti u narednoj fazi i u vojvođanskim opštinama u kojima će se raditi na prevenciji od poplava, čulo se na sajmu, na štandu na kojem je predstavljena dosadašnja podrška poplavljenim opštinama i budući planovi.

   

   

  Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je svoj projekat rehabilitacije manastira i tvrđave u Baču i izgradnje tzv. „difuznog muzeja“ u ovoj opštini, koji sprovodi uz podršku EU. Posetioci su još mogli da se upoznaju i sa brojnim projektima iz sfere socijalne inkluzije, posebno podrške deci predškolskog uzrasta, romskoj populaciji, izbeglim i raseljenim licima.

   

  Joksimović i Benedikt obišli su štandove „Evropskog sela“ na kojima su osnovci iz zrenjaninskih škola pokazali kako oni vide zemlje članice Evropske unije.

   

  Pre otvaranja Sajma EU projekata u zgradi Skupštine grada Zrenjanina održana je debata „Evropske vrednosti, koristi i izazovi članstva u EU – iskustvo Rumunije“, na kojoj su govorili Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji, i Sandra Šimić, pomoćnica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Ambasadorka Popa je govorila o sedam godina dugim pregovorima za učlanjenje Rumunije u Evropsku uniju, izazovima društvene tranzicije, ali i poboljšanju kvaliteta i standarda života u ovoj zemlji nakon ulaska u EU.

   

  Građani su danas u Zrenjaninu imali prilike da vide i dve izložbe o Evropskoj uniji.

   

  Izložba „Sve ujedinjenija EU“, postavljena u holu Skupštine grada, na 14 panela pruža istorijski prikaz razvoja evropskih integracija od potpisivanja Rimskih ugovora do izazova sa kojima je Evropa suočena danas. Druga izložba, postavljena u hali „Medison“, kao sastavni deo Sajma EU projekata, je pregled odabranih fotografija koje predstavljaju uspešne priče o saradnji Srbije i EU i prenosi poruke o zajedničkim vrednostima u raznim oblastima života – od obrazovanja, preko ekologije do kulture.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika