• Potpisan „Dogovor o saradnji“: Ujedinila se demokratska opozicija u opštini Žitište

    Šest opštinskih odbora i povereništava političkih pokreta i stranaka u opštini Žitište, okupljenih oko protesta „Srbija protiv nasilja“, potpisalo je dokument pod nazivom „Dogovor o saradnji“, saznaje portal zrenjaninski.com.   Potpisivanjem ovog dokumenta, saradnju u opštini Žitište su ozvaničili Demokratska stranka (Zoran Lutovac), Narodni pokret Srbije (Miroslav Aleksić), Pokret slobodnih građana (Pavle Grbović), Socijaldemokratska stranka […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Potpisan „Dogovor o saradnji“: Ujedinila se demokratska opozicija u opštini Žitište

    Šest opštinskih odbora i povereništava političkih pokreta i stranaka u opštini Žitište, okupljenih oko protesta „Srbija protiv nasilja“, potpisalo je dokument pod nazivom „Dogovor o saradnji“, saznaje portal zrenjaninski.com.

     

    Potpisivanjem ovog dokumenta, saradnju u opštini Žitište su ozvaničili Demokratska stranka (Zoran Lutovac), Narodni pokret Srbije (Miroslav Aleksić), Pokret slobodnih građana (Pavle Grbović), Socijaldemokratska stranka (Boris Tadić), Srbija Centar (Zdravko Ponoš) i Stranka Zajedno (Nebojša Zelenović i Biljana Stojković).

     

    PROČITAJTE JOŠ: Autorski tekst Melanije Lojpur: Odustali smo od pijaće vode i od čistog vazduha

     

    Odbori i povereništva, podržani od svojih centrala u Beogradu, danas su usaglasili stavove o budućoj saradnji. Žitište je, inače, prva opština u Srbiji u kojoj su se sve stranke okupljene oko višemesečnih protesta „Srbija protiv nasilja“ dogovorile o saradnji na lokalnom nivou.

     

    „Mi, predstavnici, članovi i simpatizeri ovih šest pokreta i stranaka odlučni smo u nameri da svi zajedno radimo na međusobnom približavanju u opštini Žitište. Polazeći od činjenice da se opština Žitište nalazi u izuzetno teškoj društveno-političkoj i ekonomskoj situaciji, procenjujemo da je ovakav vid saradnje najbolje, ali i jedino moguće rešenje u borbi protiv trenutne vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost.

     

    Kako je istaknuto, ovakva inicijativa je proistekla iz zdravorazumskog političkog promišljanja o stvarnim interesima građanki i građana opštine Žitište, nesebičnog pristupa potrebama celokupnog društva i političke procene o neophodnosti međusobne saradnje.

     

    U dokumentu se navodi da je „Dogovor o saradnji“, pre svega, proistekao iz očekivanja građana opštine Žitište da demokratska opozicija krene ka međusobnom približavanju i konkretnijoj saradnji. Ideja vodilja je potreba da se zajedno radi na obezbeđivanju uslova za pristojan i dostojanstven život za sve građane opštine Žitište.

     

    Usaglašeni su sledeći principi:

     

    • Svaki od ovih šest opštinskih odbora poštuje, zastupa i propagira zvaničnu politiku svojih pokreta i stranaka. Svaki opštinski odbor će voditi kampanju za svoje pokrete i stranke onako kako one dogovore svoje koalicije na pokrajinskom i republičkom nivou.

     

    • Svaki opštinski odbor će raditi na jačanju sopstvenih opštinskih i mesnih odbora. U svakoj od dvanaest mesnih zajednica na teritoriji opštine Žitište, predsednici svih postojećih mesnih odbora i članovi stranaka će se povezati i zajedno raditi na međusobnom približavanju.

     

    • Dogovor o saradnji obavezuje na zajedničku saradnju u kontroli izbora, a u cilju sprečavanja dosadašnjih vidova zloupotreba i različitih oblika pritisaka, potplaćivanja, ucena i zastrašivanja. Ustavom Republike Srbije svakom građaninu je zagarantovano iskazivanje slobode izbora i zaštita osnovnih ljudskih prava.

     

    • Postoji apsolutno saglasje da se ostavi prostor za saradnju sa ostalim opozicionim pokretima, strankama, udruženjima i pojedincima iz opštine Žitište, kako pre, tako i posle lokalnih izbora, ali uz prethodnu obaveznu jednoglasnu saglasnost svih šest pokreta i stranaka.

     

    • Neće biti nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom pre, tokom i nakon izbora. U slučaju kršenja ove tačke, pojedinac ili organizacija će biti udaljeni iz ove grupacije.

     

    • Svi akteri su saglasni da će staviti sve svoje ljudske, profesionalne i političke kapacitete i zajednički ustati u zaštitu svakog pojedinca koji bude na bilo koji način ugrožen, napadnut ili obespravljen od strane predstavnika vlasti.

     

    • Dogovor o saradnji podrazumeva međusobno poštovanje i uvažavanje političkih različitosti, a poseban akcenat se stavlja na međusobno nenapadanje.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika