• OMBUDSMAN U RASCEPU: Vlast koja ne trpi kritiku ne trpi ni nadzor

  Na 30. sednici Skupštine grada izabran je novi zrenjaninski ombudsman, odnosno zaštitnik građana. Tim povodom je reagovao Aleksandar Korovljev, odbornik Pokreta Dosta je bilo u lokalnom parlamentu.   – Ombudsman bi trebalo da kontroliše prava građana. Trebalo bi da utvrđuje povrede onih prava koje su nastale činjenjem ili nečinjenjem gradske uprave, gradskog veća, javnih službi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OMBUDSMAN U RASCEPU: Vlast koja ne trpi kritiku ne trpi ni nadzor

  Na 30. sednici Skupštine grada izabran je novi zrenjaninski ombudsman, odnosno zaštitnik građana. Tim povodom je reagovao Aleksandar Korovljev, odbornik Pokreta Dosta je bilo u lokalnom parlamentu.

   

  – Ombudsman bi trebalo da kontroliše prava građana. Trebalo bi da utvrđuje povrede onih prava koje su nastale činjenjem ili nečinjenjem gradske uprave, gradskog veća, javnih službi i javnih preduzeća čiji je osnivač grad. Ombudsmana izglasava Skupština na predlog predsednika Skupštine, Komisije za personalna pitanja ili predlog trećine odbornika. Problem odluke o ombudsmanu leži u činjenici da se on smenjuje na isti način na koji se i izglasava. Poučeni iskustvom šta sve može da se izglasa u Skupštini grada Zrenjanina znamo da je ovo velika prepreka za valjan rad ombudsmana – smatra Korovljev.

   

  On tvrdi da će dovoljno biti da se ombudsman samo jednom zameri nekom javnom preduzeću ili nekome u gradskoj upravi. Tada će, kako ističe, uslediti predlog o njegovoj smeni. A partijski šefovi vladajuće većine će svojim odbornicima objasniti kako treba da glasaju, dodaje on.

   

  Pročitajte još: Danas zasedala gradska skupština, Bogosav Simić izabran za ombudsmana

   

  – Ombudsman, dakle, može da bira. Da li će da brani prava građana pred gradskom vlašću i tako dođe u realnu opasnost da bude smenjen, ili neće raditi ništa. Možda u demokratski razvijenim društvima ombudsmana takođe smenjuje Skupština, ali to sigurno ne može da uradi bez valjanog obrazloženja kao kod nas. S druge strane, vlast koja loše reaguje na bilo kakvu konstrukivnu, čak i blagu kritiku, ne trpi nadzor. Da bi mogao da radi, ombudsman  bi morao biti bolje zaštićen. Ovako ne postoje osnovni uslovi za prvu pretpostavku u Odluci o ombudsmanu, a to je nezavisnost i samostalnost ovog organa – zaključuje Aleksandar Korovljev.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika