• LSV: 6. JUN KAO DAN PARLAMENTARIZMA GRADA ZRENJANINA

  ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine podsetila je na važnost obeležavanja važnih događaja u istoriji Zrenjanina.     – Jedan od najvažnijih datuma u istoriji grada, bez svake sumnje, jeste 6. jun 1769. godine kada je Poveljom carice Marije Terezije Bečkerek uzdignut u rang Slobodnog carskog trgovišta. Ovim datumom počinje period naglog razvoja grada. Razvija se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  LSV: 6. JUN KAO DAN PARLAMENTARIZMA GRADA ZRENJANINA

  ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine podsetila je na važnost obeležavanja važnih događaja u istoriji Zrenjanina.

   

  aleksandar_marton 6 jun
  Aleksandar Marton

   

  – Jedan od najvažnijih datuma u istoriji grada, bez svake sumnje, jeste 6. jun 1769. godine kada je Poveljom carice Marije Terezije Bečkerek uzdignut u rang Slobodnog carskog trgovišta. Ovim datumom počinje period naglog razvoja grada. Razvija se trgovina, a u Bečkereku niču prvi industrijski pogoni. Rađaju se prve kulturne institucije. Naš grad je Poveljom dobio i Senat, koji je imao osam članova, četiri pravoslavca i četiri katolika. Grad dobija i prvi Sud. Bečkerek je tih godina dobio veliki zamah – objasnio je Aleksandar Marton, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.

   

  Danas je, po mišljenu Martona, Zrenjanin samo bleda senka nekada jakog grada.

   

  – Broje se uništena preduzeća, nezaposleni radnici, a sve više naših sugrađana sreću traži van granica zemlje. Zrenjanin je sa 139.000 stanovnika 1981. godine, pao na 120.000. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je Zrenjaninu potrebna nova energija. Ovom prilikom pozivamo i odbornike Skupštine grada Zrenjanina da razmisle o načinu obeležavanja ovog velikog datuma u gradskoj istoriji. Smatramo da 6. jun 1769. godine ne sme pasti u zaborav – zaključuje Marton.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika