• KO SU NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA

    Analizirali smo rezultate glasanja i evo šta pokazuju podaci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KO SU NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA

    ZRENJANIN – Nekoliko bitnih promena na lokalu doneli su upravo završeni izbori, neke stranke pretrpele su pravi krah, dok su se na zrenjaninskoj političkoj sceni pojavile i nove opcije.

    Skupština grada Zrenjanina

    Što se tiče stranke koja je i na prošlim lokalnim izborima dobila najveću podršku zrenjaninskih birača, ona je svoju poziciju sada učvrstila.

    SNS je 2012. godine osvojila 17.684 glasova u trci za odbornike, što je tada bilo 29,43 posto od ukupnog broja izašlih na izbore. Ovaj put za SNS glasalo je 23.162, ili 41,92 posto birača, što naprednjacima obezbeđuje 35 odbornika, deset više od prošlog puta, i natpolovičnu većinu u lokalnom parlamentu. Za četiri godine uvećan im je i broj glasača za 5.478. Jasno je da su oni najveći dobitnici izbora u Zrenjaninu.

    Najveći gubitnik je Demokratska stanka, koja je cenzus namakla za dlaku, sa 2.817 glasova ili 5,1 posto, što im obezbeđuje samo četiri odbornika. U proleće 2012. demokrate su, da podsetimo, osvojile 11.253 glasa na lokalu, ili 18,73 posto, što znači da su u međuvremenu ostali bez 8.436 glasača i 11 odborničkih mesta.

    Gubitnik izbora je i LSV, jer je pre četiri godine u Zrenjaninu Liga imala poverenje 9.253 glasača, ili čak 15,40 posto. Sada su osvojili samo 4.985 glasova, ili 9,03 posto, što im donosi sedam mesta u gradskoj skupštini.

    Praktično na istom je koalicija oko SPS, koja je imala 6.174 glasa a 2012. tek nešto manje, 5.828. Sa devet mesta u gradskoj skupštini, socijalisti su sada druga po snazi politička opcija na lokalu.

    Dobitnik izbora je, pored naprednjaka, i lista „Dosta je bilo“ Saše Radulovića, koja je sa 3.281 po prvi put obezbedila i to čak šest mesta u lokalnom parlamentu.

    Među dobitnike ovih izbora može se ubrojati i SRS, koja je sa 3.339 glasova, ili 6,05 posto, peta po snazi u lokalu i imaće šest odbornika.

    U Skupštini će biti i dva odbornika Saveza vojvođanskih Mađara, kao i u prošlom sazivu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika