• FORUM ŽENA LSV: Godišnje od raka dojke oboli oko 4.000 žena

    Forum žena LSV upozorio je da svake godine u Srbiji oko 4.000 žena oboli od raka dojke. A oko 1.600 njih izgubi bitku sa ovom bolešću.   „Dakle, iz Srbije svake godine nestanu 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma“, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.   Predstavnice Foruma žena LSV Zrenjanin […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    FORUM ŽENA LSV: Godišnje od raka dojke oboli oko 4.000 žena

    Forum žena LSV upozorio je da svake godine u Srbiji oko 4.000 žena oboli od raka dojke. A oko 1.600 njih izgubi bitku sa ovom bolešću.

     

    „Dakle, iz Srbije svake godine nestanu 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma“, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

     

    Predstavnice Foruma žena LSV Zrenjanin su danas, u okviru Meseca borbe protiv raka, razgovarale sa građanima. One su tom prilikom ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od oboljevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji.

     

    „Karcinom dojke čini 25 odsto svih malignih bolesti kod ženske populacije na globalnom nivou. Žene u Srbiji su u srednjem riziku od oboljevanja kada je u pitanju rak dojke u Evropi. Ali, istovremeno su na vrhu liste po broju smrtnosti od ovog karcinoma. Zato Forum žena LSV apeluje na nadležne institucije da preduzmu neophodne mere kako bi se ova nesrazmera sprečila“, navodi se u saopštenju.

     

    Pročitajte još: Ministar Branko Ružić najavio zapošljavanje 21 novog inspektora

     

    Članice Foruma žena LSV Zrenjanin su ukazale na nedovoljan broj mamografa raspoloživih za pregled.

     

    „U celoj Srbiji radi svega 40 mamografa. A potrebno je od 80 do 100 ovih aparata koji mogu otkriti rak u ranoj fazi“, navele su ligašice.

     

    Takođe, skrenule su pažnju na nedovoljan broj radiologa i lekara. Osim toga, Forum žena LSV je apelovao da se za skrining raka dojke spusti starosna granica ženama koje se pozivaju na pregled.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika