• Danas se obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

  Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar, biće obeležen danas polaganjem venaca na nekoliko spomenika u Zrenjaninu, najavljeno je iz lokalne samouprave.   Venci će biti položeni na spomenike na Bagljašu, kod Železničke stanice „Fabrika“ i na spomenik Žarku Zrenjaninu.   PROČITAJTE JOŠ: Grad refundira troškove prigradskog i međumesnog prevoza studenata   Saopšteno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas se obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

  Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar, biće obeležen danas polaganjem venaca na nekoliko spomenika u Zrenjaninu, najavljeno je iz lokalne samouprave.

   

  Venci će biti položeni na spomenike na Bagljašu, kod Železničke stanice „Fabrika“ i na spomenik Žarku Zrenjaninu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Grad refundira troškove prigradskog i međumesnog prevoza studenata

   

  Saopšteno je i da će u Gradskoj kući biti upriličen prijem za predstavnike Ruske ambasade, garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, SUBNOR-a i Jevrejske opštine.

   

  Povodom ovog datuma, u Narodnom muzeju Zrenjanin je upriličena i izložba „Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu“.

   

  „Prošlo je 77 godina od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bio je upravo Zrenjanin“, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Zrenjanina.

   

  kuća narodnog heroja servo mihalja
  Kuća narodnog heroja Servo Mihalja

   

  LSV: Potrebno stalno podsećati na antifašističku borbu

   

  Povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu oglasio se i Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine. LSV naglašava da je potrebno stalno podsećati na antifašističku borbu u Drugom svetskom ratu. Zrenjaninski ligaši, međutim, smatraju da se ovaj datum u našem gradu „obeležava gotovo nečujno, sa nekoliko venaca na spomenicima“.

   

  „Deluje da se neko stidi 2. oktobra 1944. godine. Prava slika odnosa prema antifašizmu u našem gradu je rodna kuća narodnog heroja Servo Mihalja. Kuća je potpuno devastirana, a spomen ploča koja je godinama stajala na njoj je nestala. Lokalna vlast godinama ne čini ništa da spreči ovu sramotu. Antifašizam nije samo mrtvo slovo na papiru, nego ga moramo živeti svaki dan u godini. Desnih ekstremista je puno. Ideje nacizma i fašizma i dalje žive, širom sveta, pa i kod nas. Edukujmo mlade i sećajmo se palih heroja u borbi protiv najvećeg zla modernog doba“, poručuje Gradski odbor LSV.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Kompletna krovna konstrukcija na rodnoj kući narodnog heroja Servo Mihalja, u ulici Patrijarha Pavla, koja se nalazi pod zaštitom države, obrušila se u decembru 2010. godine. Objekat je bio sklon padu, zbog čega je iz njega iseljena izbeglička porodica koja se tu nastanila po dolasku u grad na Begeju.

   

  Kuća se, inače, nalazi u vlasništvu naslednice Servo Mihalja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Kuća Servo Mihalja urušila se 2010. godine, kada je LSV bila na vlasti u gradu, a Aleksandar Marton predsednik Skupštine grada. Bolje da ćute o tome.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin