• Zoran Đerić i Đorđe Kadijević dobitnici nagrade „Teodor Pavlović“

  Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu dodeljena je dr Zoranu Đeriću za knjigu „Celuloidna književnost”, a istoimena nagradа za životno delo reditelju Đorđu Kadijeviću.   To je jednoglasno odlučio ovogodišnji žiri u sastavu dr Sava Damjanov (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.   Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije „Dani Teodora Pavlovića“ koju organizuje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zoran Đerić i Đorđe Kadijević dobitnici nagrade „Teodor Pavlović“

  Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu dodeljena je dr Zoranu Đeriću za knjigu „Celuloidna književnost”, a istoimena nagradа za životno delo reditelju Đorđu Kadijeviću.

   

  To je jednoglasno odlučio ovogodišnji žiri u sastavu dr Sava Damjanov (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.

   

  Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije „Dani Teodora Pavlovića“ koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Pokrovitelji su Opština Novi Bečej i Mesna zajednica Novo Miloševo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: “Poslednji svedoci” – potresne priče iz Drugog svetskog rata

   

  Manifestacija će se održati po dvadeset i prvi put u Novom Miloševu. Nagrade će Zoranu Đeriću i Đorđu Kadijeviću biti uručene u petak, 25. septembra, u 13 časova, u Banatskom kulturnom centru.

   

  Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu

   

  Laureat nagrade „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu Zoran Đerić rođen je 1960. u Bačkom Dobrom Polju. U Novom Sadu živi od 1979. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju i eseje, naučne studije iz oblasti književnosti, pozorišta i filma. Prevodi sa više slovenskih jezika. Objavio je 65 knjiga, autorskih i prevodilačkih.

   

  Knjiga dr Zorana Đerića „Celuloidna književnost“ treća je naučno-esejistička u njegovom bogatom i raznovrsnom opusu, koja se bavi odnosom književnosti i filma.

   

  Nagrada za životno delo

   

  Đorđe Kadijević, dobitnik nagrade za životno delo, rođen je 1933. godine u Šibeniku. Diplomirao je na beogradskom Filozofskom fakultetu, odsek istorije umetnosti, 1956. godine. Široj javnosti je napoznatiji kao reditelj serije „Vuk Karadžić” (1987), remek-dela koje je osvojilo Gran-pri Evrope na festivalu u Rimu i koje je, na preporuku Umberta Eka, Unesko uvrstio u riznicu kulturnog dobra Evrope i sveta.

   

  Đorđe Kadijević je sineasta, filmski i televizijski režiser, likovni umetnik, pisac, teoretičar umetnosti i kritičar. Snimio je pet bioskopskih igranih filmova, šest televizijskih igranih filmova, četiri TV serije i deset kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Dobio je sedam nagrada, specijalnih diploma i počasnih plaketa za filmove i serije, režiju i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]