• Vredna umetnička dela u krugu zrenjaninskih fabrika i ustanova

  Izložba pod nazivom „Umetnost za sve: Sinteza u Zrenjaninu i okolini“ biće otvorena u ponedeljak, 9. maja, u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Izložba, čija je kustoskinja Slavica Žarković, publici će biti dostupna sve do 22. juna.   U Savremenoj galeriji Zrenjanin kažu da će izložba „Umetnost za sve“ mapirati i objasniti potrebu za udruživanjem oblika likovne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vredna umetnička dela u krugu zrenjaninskih fabrika i ustanova

  Izložba pod nazivom „Umetnost za sve: Sinteza u Zrenjaninu i okolini“ biće otvorena u ponedeljak, 9. maja, u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Izložba, čija je kustoskinja Slavica Žarković, publici će biti dostupna sve do 22. juna.

   

  U Savremenoj galeriji Zrenjanin kažu da će izložba „Umetnost za sve“ mapirati i objasniti potrebu za udruživanjem oblika likovne umetnosti sa oblicima radne i životne sredine u Zrenjaninu i okolini.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nova domaća serija „Vreme smrti“ biće snimana i u Zrenjaninu

   

  Uz paralelno izlaganje skulptura iz fonda Savremene galerije Zrenjanin i fotografija skulptura koje su postavljene u krugu zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova, a čiji su autori značajni umetnici (Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid…) mapiraće se i objasniti podsticaj Savremene galerije Zrenjanin odnosno Umetničke kolonije Ečka na stvaranje ovakvog oblika sinteze.

   

  umetnost za sve
  Tatjana Stefanović Zarin „Žena sa pticom“ – Park kaštela Ečka

   

  „Ova izložba je učinila pokušaj da se ukaže na neke uspelije pokušaje sinteze koji su se začeli u Vojvodini paralelno sa osnivanjem umetničkih kolonija tokom pedesetih godina prošlog veka. Uvođenjem savremene umetnosti odnosno skulptura u javne prostore, naročito prostore namenjene fabrikama i radnicima tokom šeste, sedme i osme decenije 20. veka, sprovođen je jedan proces modernizacije radničkog društva, ali i samog grada Zrenjanina. On se paralelno odvijao sa modernizacijom same industrije“, navode u ovoj ustanovi kulture.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Autor fotografija skulptura u slobodnom prostoru i fontana je Jovan Njegović Drndak.

   

  umetnost za sve
  Šinvoz: Rad Tomislava Kauzlarića i Milije Nešića

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura