• Učesnici 42. Susreta akvarelista propituju normalnost koja je nametnuta

  Izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru 42. Susreta akvarelista, otvorena je sinoć u Savremenoj galeriji Zrenjanin.   Pred zrenjaninskom publikom našli su se radovi umetnika koji su u Umetničkoj koloniji Ečka boravili od 21. do 23. avgusta, a u pitanju su Marija Avramović, Sam Tvajdejl, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Učesnici 42. Susreta akvarelista propituju normalnost koja je nametnuta

  Izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru 42. Susreta akvarelista, otvorena je sinoć u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

   

  Pred zrenjaninskom publikom našli su se radovi umetnika koji su u Umetničkoj koloniji Ečka boravili od 21. do 23. avgusta, a u pitanju su Marija Avramović, Sam Tvajdejl, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević.

   

  Selektori 42. Susreta akvarelista su Sava Stepanov i Slavica Popov, a realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dragana Kojičić predstavila svoj rad na Bijenalu arhitekture u Veneciji

   

  Jučerašnjem događaju su, pored ostalih, prisustvovali i direktor Savremene galerije Zrenjanin Dušan Radišić i član Gradskog veća Jožef Stojko.

   

  izložba radova sa 42. susreta akvarelista

   

  – Odabrani umetnici, u skladu sa savremenim umetničkim praksama, sa lakoćom upotrebljavaju različite medije u svom stvaralaštvu. Nije im strano ni izražavanje u tradicionalnim likovnim tehnikama, odnosno u akvarelu. Bez obzira na izbor tehnike, u svim radovima poštuju se osnovne karakteristike akvarela, kao što su luminoznost, lazurnost, transparentnost i spontanost, ili je u njihovom radu prisutan koncept protoka, fluidnosti koji se vezuje za vodu, a voda se vezuje za tehniku akvarela – izjavila je na otvaranju izložbe selektorka Slavica Popov.

   

  Popov je naglasila da su umetnici posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama. Oni propituju realnost koja nas okružuje, različite društvene fenomene, kao i normalnost koja nam je nametnuta.

   

  – Takođe, istražuju različite utopijske i distopijske svetove, stvarajući prostor za izražavanje različitih kako pitanja i nedoumica tako i saznanja i mišljenja – ističe Popov.

   

  izložba radova sa 42. susreta akvarelista

   

  Pred publikom interesantni umetnički radovi

   

  Predstavljajući učesnike 42. Susreta akvarelista, Slavica Popov navodi da Marija Avramović od 2017. sarađuje sa umetnikom i programerom Samom Tvajdejlom. Njihove animacije u realnom vremenu žive u simbiozi sa radovima na papiru. Koristeći se estetikom video igrica i veštačkom inteligencijom, zajedno prave svetove koji se samostalno i bez prestanka obnavljaju ispred posmatrača.

   

  Rad zrenjaninskog umetnika Branka Đukića se sastoji od foto-dokumentacije koju je on kupovao na buvljim pijacama. Na njima su različiti prizori porodičnog života. Na svakoj fotografiji je intervenisano, čime je izbrisano tuđe, a inkorporirano sopstveno sećanje, odnosno fikcija. Suprotno postupku rada u klasičnom stripu, gde se obično crta na tuđi tekst ili zamisao, ovde se na osnovu prizora na fotografiji rukopisom unosi sopstvena fikcija.

   

  – Aleksandar Rakezić je stranice časopisa replicirao mimetičkim postupkom sa idejom da nečemu svakodnevnom i profanom povrati status umetničkog dela. Serija akvarela i crteža prikazuje različite i gotovo nepovezane novinske oglase. Iako je na svakom od njih prikazana drugačija scena, oni su selektovani jer je u svakom od njih dotaknut i motiv higijene. Ove scene asociraju na motiv vode, kupanje, prljavštinu i čistoću – objašnjava selektorka ovogodišnjeg Susreta akvarelista.

   

  izložba radova sa 42. susreta akvarelista

   

  Nova serija radova Marije Šević, pod nazivom „Youth“, bavi se privremenošću i fenomenom mladosti. U izolovanom ambijentu, na Velikom ratnom ostrvu, aranžirane su scene u kojima mladići aludiraju na potentnost i vitalnost, ali jednako neminovnu osuđenost na prolaznost u skladu sa protokom vremena.

   

  Naposletku, instalacija Danice Bićanić, pod nazivom „Velike misterije“, pripada procesu „Ciklusi“. Ovaj proces traje od 2015. i do sada je u vidu instalacije, odnosno dokumenta, predstavljen više puta, uvek u nekom drugom obliku.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Čitava instalacija predstavlja svedočanstvo o svakodnevnim i povremenim umetničkim akcijama, koje predstavljaju kontemplaciju određenih društvenih fenomena i same egzistencije. Svi ovi elementi i dokumenti, koji se usložnjavaju i vremenom menjaju, zajedno čine jednu kontinuiranu promenljivu kompoziciju, sa fluidnim značenjem – navodi Slavica Popov.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura