• Strma ravnica: Sto godina od kolonizacije Vojvodine

  Izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ svečano će biti otvorena u petak, 29. aprila, sa početkom u 17 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Autori izložbe su muzejski savetnik – etnolog Bogdan Šekarić i kustos istoričar Dimitrije Mihajlović.   PROČITAJTE JOŠ: Dario Mihaljević osvojio drugu nagradu na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Strma ravnica: Sto godina od kolonizacije Vojvodine

  Izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ svečano će biti otvorena u petak, 29. aprila, sa početkom u 17 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Autori izložbe su muzejski savetnik – etnolog Bogdan Šekarić i kustos istoričar Dimitrije Mihajlović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dario Mihaljević osvojio drugu nagradu na festivalu muzike „Primavera“

   

  Izložba „Strma ravnica“ obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti.

   

  Nakon Prvog svetskog rata i formiranja Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca došlo je do značajnih demografskih promena. Dobrovolјci srpske vojske imali su pravo na obećanu im zemlјu u mladoj državi. Najveći broj kolonista dobrovolјaca dolazio je iz dinarskih predela Kralјevine SHS, tačnije Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, ali i iz Banata, Bačke, Baranje, Srema i Slavonije.

   

  Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se odlučile da optiraju i nasele se u novonastaloj južnoslovenskoj državi.

   

  strma ravnica

   

  Rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta

   

  Kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, izložba „Strma ravnica“ predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima. Od odlikovanja, oružja, dokumenata, narodnih nošnji do polјoprivrednih radila, građe, alata, pokućstva i fotografija. Izložbu prate dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovolјačkih porodica, rušenja spomenika Kralјa Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovolјačkih naselјa i pravlјenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

   

  Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovolјaca. Uz njihovu pomoć, ali i uz pomoć recenzenata, stručnih saradnika, kolega, prijatelјa i ostalih lјudi dobre volјe, izložba „Strma ravnica“ javnosti predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovolјaca kolonista iz Velikog rata.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nadležni kustosi u zrenjaninskom Narodnom muzeju su Vladislava Ignjatov i Aleksandra Đukić. Izložba će trajati do kraja maja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura