• Slika „Seoski predeo“ vodila se kao nestala, sada će se naći pred publikom

  Izložba radova Dragoslava Stojanovića Sipa „Seoski predeo“ biće otvorena u ponedeljak, 28. juna, u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.   Autorka i kustoskinja izložbe je Slavica Popov.   Primenjeni i likovni umetnik Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976) je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen kako motivima koje je crpeo iz vojvođanskog predela, tako i učešćem u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slika „Seoski predeo“ vodila se kao nestala, sada će se naći pred publikom

  Izložba radova Dragoslava Stojanovića Sipa „Seoski predeo“ biće otvorena u ponedeljak, 28. juna, u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

   

  Autorka i kustoskinja izložbe je Slavica Popov.

   

  Primenjeni i likovni umetnik Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976) je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen kako motivima koje je crpeo iz vojvođanskog predela, tako i učešćem u likovnom životu vojvođanskih kolonija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: PerSu marketi podržavaju manifestaciju “Nedelja kulture” u Zrenjaninu

   

  U periodu od 1956. do 1973. u Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 16 puta i za kolekciju Savremene galerije Zrenjanin ostavio je 14 radova.

   

  U Zrenjaninu je 1967. uradio i vitraže u svečanoj sali zgrade nekadašnjeg Komiteta. Zalagao se za bolјu saradnju razvijene zrenjaninske industrije i umetnosti. Takođe je omogućio jednoj muzejskoj ustanovi da stvori svoj jasan i prepoznatlјiv vizuelni identitet kreirajući logo za Savremenu galeriju Zrenjanin.

   

  U njegovim radovima se primećuje kolebanje između čiste geometrijske apstrakcije i stilizovane figure, dok ih sve povezuje potreba za uspostavlјanjem ritma. U tematskom smislu njegovi radovi neguju, bez obzira na medij, sa jedne strane oblike čiste geometrije sa čisto bojenim površinama, a sa druge strane sećanje na predmetni svet odnosno predele Vojvodine i fasade seoskih kuća.

   

  Izložba 13 radova Dragoslava Stojanovića Sipa bila je otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin maja 2015. godine. Tada je, međutim, zbog vanrednih okolnosti, nakon nedelјu dana bila zatvorena.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Sada će publika ponovo imati priliku da vidi njegove radove, kao i sliku „Seoski predeo“ nastalu 1956. na Prvoj koloniji u Ečki. Slika se prilikom realizacije izložbe 2015. vodila kao nestala, a koja je vraćena 2019. Savremenoj galeriji Zrenjanin.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura